Forum

Dobrodošli na forum PANTHEON uporabniških strani.
Agencija.Maja
#1 Objavljeno : 29 September 2011 14:26:28(UTC)
Agencija.Maja

Stopnja: PA User

Pridružen(a): 13/05/2010(UTC)
Objave: 51

Zahvale: 1 krat
Prejete zahvale: 1 krat v 1 objavah
Posle tri godine poslovanja nekoliko baza je došlo do granice od 1GB. Koristeći "SQL Server Menagement Studio Express" i opcije "Shirk" uspevam da malo "smanjim" veličinu baze i log fajla ali znam da to nije rešenje.

Da li postoji varijanta da se baza i log fajl "prepakuje" ili na neki način optimizuje tako da se smanji veličina baze ili to nije moguće.

Takođe, da li ima uticaja kada se u Pantheon-u radi "Zaključak godine" i da li se može u bazi izbrisati prethodna godina ili na neki način da se zatvori i arhivira i na taj način smanji veličina baze i log fajla.

Sličan problem smo imali pre 3 godine kada sam kao rešenje kreirao nove blanko baze za sve klijente (ima ih oko 50) a stare čuvam pa ih po potrebi "kačim" na dodatni SQL server ukoliko su potrebni podaci iz prethodnih godina. To se spremam da uradim i sada ukoliko ne nađem odgovarajuće rešenje.
VLADIMIRPA
#2 Objavljeno : 30 September 2011 15:52:30(UTC)
VLADIMIRPA

Stopnja: Datalab

Pridružen(a): 24/04/2009(UTC)
Objave: 30

Postoje neke opcije,
- prebacite recovery model baza na simple, time ograničavate rast loga
- druga opcija je opcija samog MS SQL servera, MS SQL Server 2008 Enterprise i Developer podržavaju kompresiju nad tabelama i indeksima.

Moje je pak mišljenje da hardware ne košta previše kada su podaci u pitanju, jedan dodatni HDD bi rešio problem.

Arhiviranje knjiženja je trenutno onemogućeno zbog drugačije organizacije baze PA 55 u odnosu na PA50.
Teorijski može da se odradi sklanjanje knjiženja prošlih godina, ali mislim da je sigurniji put otvaranje novih baza sa početnim stanjem, ako se odlučite na ovako drastične mere.
Agencija.Maja
#3 Objavljeno : 03 October 2011 09:19:42(UTC)
Agencija.Maja

Recovery model baza je podešen na "simple" tako da tu opciju koristim od početka zajedno sa "shrink" opcijom. Problem nije toliko u veličini baza na hard disku pošto trenutno server ima 1TB koji nije popunjen ni 20%.

Problem je prilikom rada sa bazama i brzini pristupa podacima - kod nekih klijentata neki ispisi se duže i duže generišu, knjiženja duže traju i sama "zauzetost" memorije kada otvorim "Task Manager" na kraju dana iznosi oko 1.5GB. Ja na kraju svakog dana na serveru resetujem "proces" SQL baze Pantheon-a tako da svako jutro "zauzetost" memorije kreće od nule. Redovno radim i defragmentaciju hard diska tako da se trudim sa sve bude "osveženo" dovoljno često.

Svestam sam činjenice da sa povećanjem podataka koji se čuvaju u bazi i sama baza raste i radi sporije. Meni lično to nije problem jer čekati dodatno par sekundi na neki ispis nije "kraj sveta". Ja lično bih voleo da baze pokrivaju 5 ili više godina poslovanja klijenata jer svako razdvajanje dodatno otežava uvid u podatke. Mislim da baze neću razdvajati već nastaviti sa radom kao i do sada. U svakom slučaju hvala na komentaru i savetu.
VLADIMIRPA
#4 Objavljeno : 04 October 2011 12:42:51(UTC)
VLADIMIRPA

Stopnja: Datalab

Pridružen(a): 24/04/2009(UTC)
Objave: 30

Pogledajte i noviju opciju u administratorskoj konzoli> AK-Baza podataka-Uređivanje indeksa,
Agencija.Maja
#5 Objavljeno : 07 October 2011 12:52:14(UTC)
Agencija.Maja

Izgleda da je ta opcija mnogo "novija" za mene pošto koristim build "5.5.51.4 rev 10689" pa ću morati prvo da odradim nadogradnju. U svakom slučaju hvala i javljam kako to radi čim odradim nadogradnju.
DRAGANAK
#6 Objavljeno : 12 October 2011 01:39:45(UTC)
DRAGANAK

Stopnja: DL Partner

Pridružen(a): 05/08/2010(UTC)
Objave: 3

Pozdrav, evo još jednog predloga ukoliko uređivanje indexa ne da željeni rezultat, premda može dosta da ubrza rad.

Meni se čini da je ovde problem Express verzija SQL koja koristi maksimum do 1GB memorije i logično da preko toga piše po hdd i čini rad takoreći nemogućim. Ne bi bilo loše, ako bi bilo neophodno, da instalirate još jednu instancu SQL servera, prenesete pola baza na nju i preregistrujete ih na drugu lokaciju (za ovo se obratite partneru ili datalabu). Tada će svaka instanca imati svoja ograničenja i kapacitete.
Agencija.Maja
#7 Objavljeno : 12 October 2011 11:36:19(UTC)
Agencija.Maja

Ideja je odlična, ali imam jedno pitanje, jer mislim da ću imati problem oko prenosa podataka između baza ako kreiram dve instance i prenesem na novu instancu pola baza.

Imamo 50 baza klijenata i jednu glavnu bazu koja nam služi za unos subjekata i idenata. Naime, svi novi subjekti i identi se u toku dana unose u "Glavnu Bazu Podataka" iz koje na kraju dana radim "Uvoz - Izvoz" podataka tako da sve novootvorene subjekte i idente kopiram u 50 baza klijenata. Na ovaj način kod svih baza imamo identično otvorene subjekte i idente.

Problem kod kreiranja druge instance je gde da "nakačim" moju "Glavnu Bazu Podataka". Osvežavanje na kraju dana mogu raditi samo na toj instanci gde je "Glavna Baza Podataka" a kako da eksportujem podatke u baze druge instance? Jedini način koji je meni poznat je da uradim izvoz podataka u direktorijum i da otvaram jednu po jednu bazu na drugoj instanci i radim uvoz podataka.

Druga opcija je da "Glavnu Bazu Podataka" istovremeno "nakačim" na dve aktivne instance i da na kraju dana radim "uvoz - izvoz" na dve instance, ali mislim da jedna baza ne može istovremeno da bude aktivna na dve instance.
RSS vir  Atom Feed
Uporabniki v tej temi
Hitra navigacija  
Ne smete dodajati novih tem.
Ne smete odgovarjati na teme.
Ne smete brisati svojih objav.
Ne smete urejati svojih objav.
Ne smete ustvarjati anket.
Ne smete glasovati v anketah.

Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)
Poganja {0}, verzija {1} YAF 1.9.6.1 Under DNN | YAF © 2003-2026, Yet Another Forum.NET
Ta stran se je naložila v 0,133 sekunde.