Forum

Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
ratko
#1 Posted : 20 March 2013 12:23:02(UTC)
ratko

Rank: PA User

Posto mi sve radi sporo kao da radim na p2 333MHz konstantno trazim uzrok za to i konstantno se pitam sta bi tek bilo i sta bi mi tek trebalo da imam 20 kasa i stotine hiljada KM prometa dnevno, mislim da bi trebao bar google DC, primjetio sam da je sql log fajl 32GB, a baza je 4GB i mene interesuje da li velicina log fajla usporava rad? Da li se isplati raditi na tom pitanju ili je to beznacajno?

Negdje sam procitao da se log fajl moze smanjiti, ali sam zaboravio gdje i kako, pa me sada interesuje tacna procedura, a da je sigurna, da ne dodje do gubitka podataka...ako moze korak po korak...naravno, ako ovo stvarno ima uticaja na brzinu rada...

I inace, da li se jos nesto moze uraditi sto bi drasticno ubrzalo rad...ja imam jednu kasu, samo jednu, server je c2d e8400, 4GB RAM, super asus maticna, dobar WD sata HD, ali vrlo cesto se sve vuce u RT-u, a i u glavnom programu, to je neshvatljivo i to cak vecinom CPU nije zauzet (bar task manager to ne prikazuje), ali se ceka i ceka i ceka da nesto uradi...

Hvala.
AZRAKOR
#2 Posted : 20 March 2013 15:57:40(UTC)
AZRAKOR

Rank: Advanced Member

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Pozdrav,
veličina log file-a od 32GB zasigurno može usporiti rad. Pogledajte ranije teme o tome postavljene na forum ili u uputstvima.

Za proceduru koju provodi SD molim vas da se obratite ServiceDesku, kolegi zaduzenom za sistem, jer je objašnjenje iste zaista preveliko i nije jednostavno.
Isto tako postoji mogućnost da se obrtite svom Partneru za podrsku.

Lijep pozdrav
amer
#3 Posted : 02 April 2013 13:58:18(UTC)
amer

Rank: Newbie

Backupiraj bazu.
Prijavi se na sql server, pozicioniraj se na bazu,
desni klik misem idi na tash za zatim na shrink baze
Odaberi shrink po fajlovima.
Prvo shrinkuj log a kasnije i data fajl.

I to je to.
amer
#4 Posted : 02 April 2013 14:02:57(UTC)
amer

Rank: Newbie

pardon lose otkucano pa te moze zbuniti:

idi na tasks->shrink-> files

pa odaberi log, a zatim i data.

Masina ti ima dovoljno rama da bi radila kako treba.
Vidio sam i gore konfiguracije na kojima PA dobro radi.
ratko
#5 Posted : 04 April 2013 16:57:29(UTC)
ratko

Rank: PA User

Sredio sam ovaj problem sa log fajlom, ali to nista nije popravilo brzinu...

Vise me brine to sto se niko iz datalab-a nije sjetio, posto sam spomenuo da je moja baza velika 4GB, da pita koju verziju MS SQL baze imam instaliranu jer trebali bi da znaju da verzija 2005 express, koja je dolazila uz pantheon kada sam ja poceo da ga koristim, ima limit na velicinu baze i to bas 4GB!!!

Posto nikada nisam radio sa MS SQL bazama ni ja to nisam znao dok mi nije pocela da iskace greska da nemam vise prostora u bazi, tada sam ja sam hitno istrazio sve i uspio da sve prebacim na 2008 R2 express, ali onda je naravno doslo do problema sa novom zastitom koju je datalab uveo...i taj problem je rijesen tek sledeci dan oko 10h kada sam dobio nekoga na telefon iz datalab-a i ako se radi od 9h, a mi pocinjemo sa radom u 7h i radi se o maloprodaji - market...dalje nema potrebe pisati...

Jos bi samo svima vama pojasnio neke stvari koje sam saznao dok sam istrazivao koju bazu da instaliram i kako da hitno rijesim problem sa velicinom baze, vise od 4 godine koristim pantheon, sto se tice sporine rada svi me prvo pitaju koji server imam, koliko ram memorije, cpu, koji disk....a sama brzina pantheona najvise zavisi od SQL baze (bar se nadam jer ako sam program sporije radi od baze onda je tek problem), a baza koja dolazi uz pantheon, prije je bila 2005 express, a sada vjerujem da je 2008 express (ne znam da li je R2, a nadam se da jeste) ima sledece limite:

- 1 cpu - 1 jezgro, a ovo znaci da i ako imate server sa 10 procesora ili 20 jezgra na vasim procesorima, baza ce da koristi samo jedan cpu i samo jedno jezgro ako taj cpu ima vise jezgra, a to u sustini znaci da, sto se tice baze, isto ce da radi ako imate cpu sa 10 jezgra i ako imate sa jednom jezgrom...naravno, ovdje ne racunam ako vi imate jos neke programe koji rade u isto vrijeme
- 1GB RAM - mozete da imate 100GB RAM memorije, ali baza nece koristiti vise od 1GB
- 4GB velicina baze za verziju 2005 express i 2008 express osim 2008 R2 express koja ima limit od 10GB

Poslije svega ovog, zasto mene mnogi iz datalab podrske i onih koji prodaju pantheon pitaju za konfiguraciju mog server-a?

Od svega sto su me pitali, jedino sto moze da ubrza rad je radni takt cpu-a i brzina diska!

Bilo bi fino da sve ovo negdje pise i da se zna da, ako zelimo brzi rad onda moramo i da platimo MS SQL bazu koja nema ove limite, a to i nije bas jeftino!
AZRAKOR
#6 Posted : 05 April 2013 16:02:25(UTC)
AZRAKOR

Rank: Advanced Member

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Pozdrav,
Minimalna zahtjevana konfiguracija računara za postavljanje programa PANTHEON™:
https://usersite.datalab...Default.aspx?htmlid=3322

Informacije o SQL 2005 express:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms345154(v=sql.90).aspx

Informacije o SQL 2008 express:
http://blogs.msdn.com/b/...ver-2008-r2-express.aspx

SQL server je proizvod Microsofta:
http://www.microsoft.com...s/sqlserver/default.aspx

Ne možemo mi znati koji korisnik koristi u kojem trenutku koji SQL. Vjerovatno vam je poznato da pri samom postavljanju ticketa korisnici s obavezni napisati koji build i koji SQL je u pitanju. Očito su to bitni podaci.
Nisam upoznata da je iko od naše podrške iz DataLaba razgovarao s vama o konfiguraciji vašeg servera, niti o brzini rada PA.

Lijep pozdrav

Rss Feed  Atom Feed
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)