|
|
Usersite
»
UserSite SI
»
Blago
»
Izdaja
»
Dobropis kupcu in popravek ddv
Rank: Advanced Member
You have been a member since:: 19/12/2013(UTC) Posts: 53
|
Pozdravljeni! Za opravljeno storitev v mesecu oktobru, smo kupcu novembra izstavili dobropis zaradi predčasnega plačila. Kupec je račun in dobropis prejel novembra in je našo terjatev plačal v novembru,pri čemur je upošteval zmanjšanje zaradi dobropisa. Zanima me, če izdan dobropis v novembru, za opravljene storitve iz oktobra, dam v poročilo za ddv november (po datumu izdaje dobropisa )?
Ker imam v programu nastavitev, da v knjigo izdanih računov vleče račune po datumu izdaje in so vsi drugi računi do sedaj bili izdani v istem mesecu kot je bila opravljena storitev in je to edini primer, da sta datum izdaje računa in datum storitve različna, sem ugotovila, da je izdan račun, zajet v ddv za november ( po datumu izdaje) namesto v oktobru ( po datumu storitve). V poročilu za ddv november bi naredila popravek za ta račun ( samoprijava) in plačala zamudne obresti, pa nisem sigurna, če lahko pri določitvi osnove za izračun obresti upoštevam zmanjšanje zaradi dobropisa, ki je bil izstavljen v novembru?
Želim vam lep dan in se zahvaljujem za vaše mnenje!
|
|
|
|
|
|
You have been a member since:: 08/06/2012(UTC) Posts: 146
|
Doborpis oz. zmanjšanje obveznosti ste priznali v novembru, torej se DDV zmanjša v novembru in gre tudi v obračun za november.
|
|
|
|
|
|
|
Zdravo! A se potem dobropis tudi v glavno knjigo knjiži na datum izstavitve dobropisa (november) in ne na datum ko je storitev bila opravljena (po izdanem računu oktober)? In obresti se potem plačajo od celotnega zneska ddv na izdanem računu brez upoštevanja dobropisa? hvala in lp!
|
|
|
|
|
|
|
Mislim torej, da na izdanem dobropisu mora biti datum dobave iz novembra in ne oktobra?
|
|
|
|
|
|
|
Jaz delam tako, da za datum opravljene storitve pri dobropisu navedem tisti datum, ko je bil dobropis priznan oz.izdan (takrat je bila storitev "priznanja zmanjšanega plačila zaradi predčasnega plačila" opravljena)- v vašem primeru je to novembra. Obresti pa morate pri popravku DDV obračunati za samoprijavo (jaz uporabljam kar tisti obračun na eDavkih) za celoten DDV po izdanem računu. Saj vem, stvari so pri davčni včasih skregane z logiko, ampak jih pač moramo sprejeti take kot so...
|
|
|
|
|
|
|
Bom jaz tudi potem tako naredila. A mi lahko samo še to poveste če rabim pri popravku na edavke priložiti kakšno prilogo npr.izdan račun? Nisem še imela nobenega takega primera, pa sem malo zmedena. A obresti mi potem samo izračuna in ne rabim nič klicati referentko? Pa še to, jaz knjižim dobropise preko VD 422, tako kot izdane račune, a bi mogoče mogla za knjižene nastaviti VD 3XO, tako kot sem izdala dobropis? Vezni dokument pri knjiženju pa imam nastavljeno da je to račun na katerega se dobropis nanaša, a je prav?
res vam hvala in lep pozdrav!
|
|
|
|
|
|
|
V obrazcu morate vrstico 11 na obračunu povečati za neto znesek računa in vrstico 21 za znesek DDV, da boste imela potem tudi znesek obveznosti pravilen. Spodaj vpišete še podatke za samoprijavo in kolikor se spominjam, se znesek obresti obračuna avtomatično. Jaz to naredim ročno na eDavkih. Drugih prilog vam na eDavke ni potrebno pošiljati; če pa pri obračunih zraven pošiljate še davčne knjige, pa dajte v prilogo še ta račun. Jaz si samo za svojo evidenco zabeležim, če je kaj posebnega in pri arhivu davčnih knjig dodam še račun, zaradi katerega sem delala popravek. Vezni dokument je vsekakor račun, na katerega se dobropis nanaša. Tako vedno lahko preverite, zakaj ste nekaj naredila. Tudi jaz knjižim v eno vrsto temeljnice vse, kar se nanaša na izdane račune in dobropise (v drugo pa npr. vse prejete račune in dobropise). Ni problem, tudi jaz sem se marsikaj tule naučila in se še bom...
|
|
|
|
|
|
|
Res ste prijazni! zelo sem vam hvaležna in vam želim veliko uspeha pri nadaljnjem delu! lp
|
|
|
|
|
|
You have been a member since:: 14/08/2013(UTC) Posts: 74
|
Pozdravljeni,
če vse prav razumem, ne razumem zakaj bi bilo potrebno se samoprijavljati in obračunavati obresti. Račun z opravljeno storitvijo v oktobru je bil izstavljen v višjem znesku, kar pomeni, da ste v oktobru obračunali/plačali višji DDV. V novembru ste kupcu izstavili dobropis za finančni popust, kar znesek osnove in ddv znižuje. Pozitivnih obresti pa od Dursa ne morete zahtevati :)
Je pa treba ločevati med napakami in naknadnimi popusti. Že po svoji naravi naknadni popusti niso napake, datum opravljene storitve naknadnega popusta je pa datum plačila s strani stranke, ne datum opravljene storitve na povezanem računu. In v vašem primeru je stranka plačala v novembru. Medtem ko v primerih, kjer je fakturirano npr 3 ure preveč in stranka račun zavrne, gre za napako. Vendar, se osnova za DDV ponovno znižuje in samoprijava/obračun obresti ne pride v poštev, le popravek se izvede pri naslednjem mesecu po identifikaciji napake. Če je pa zaračunano 3 ure premalo, potem pa postopate tako, kot sta se pogovarjali. S to razliko, da se absolutno ne strinjam, da se obresti plačajo za celoten znesek računa. Ne vem, kje ste to prebrali @anelija, vendar tudi država se mora držati osnovnih načel obligacij in nima pravice zahtevati plačila obresti na nekaj, kar je bilo že plačano - obresti se plačujejo samo za razliko premalo plačanega DDV in temu primerno je tudi potrebno izpolniti obrazec eDavkov (pri popravkih).
41. člen (Sprememba davčne osnove) (1) Po osmem odstavku 36. člena ZDDV-1 se davčna osnova poveča, kadar je izvršeno višje plačilo od dogovorjenega, ne glede na razloge za višje plačilo. (2) Po drugem odstavku 39. člena ZDDV-1 lahko davčni zavezanec zmanjša znesek DDV od naknadno priznanih popustov, kot so npr. superrabati in popusti zaradi slabše kakovosti blaga, če so bili dogovorjeni neposredno med dobaviteljem in prejemnikom. (3) Če je prejemnik blaga ali storitev končni potrošnik, lahko davčni zavezanec, zmanjša davčno osnovo, če razpolaga z dokumentom, ki dokazuje prekinitev pogodbe oziroma odpoved dobave blaga oziroma storitve, in če dokaže, da je bila kupnina ali del kupnine vrnjen kupcu ali njeno plačilo odpuščeno.
Mandam, toplo vam svetujem, da si popravite nastavitev v administratorski konzoli glede določanja datuma DDV pri izdanih računih - si boste prihranila čas s kontrolami in zmanjšala možnosti napak. Namreč, datum DDV pri prodaji storitev je datum opravljene storitve, ne glede nato, kdaj račun izstavljate. Če vam program to omogoča, ne vem zakaj ne bi tega tudi izkoristili. Da se pa izognete temu, da si rušite davčne obračune za nazaj (v primeru, da se računi izstavljajo zelo pozno), je pa potrebno vsak obračun DDV, ko je končan in oddan na DURS zakleniti - potem vas program ne spusti naprej z datumi DDV "za nazaj".
V primeru, da imate veliko računov, kjer nudite finančne popuste za predčasno plačilo se vam splača na račun dodati klavzulo, kjer stranki navedete nekaj v stilu: Pri plačilu v 14 dneh vam priznavamo dodatnih 3% popusta. V tem primeru znesek za plačilo znaša "tukaj vnesete formulo", od tega je osnova za DDV "spet formula, ki upošteva 3% popust" in znesek DDV "spet formula, ki upošteva 3% popust"." Na tak način se izognete potrebi po izstavljanju dobropisov. Iz vidika DURS-a je to ok - preverjeno.
Lep pozdrav, Jana
|
|
|
|
|
|
|
Pozdravljeni!
Gre za to, da izdan račun ni bil zajet v knjigi izdanih računov za DDV oktober, ko je bila tudi storitev opravljena, ampak je po pomoti zajet v DDV november, po datumu izdaje : datum storitve je oktober, datum izdaje računa pa november. Zato je to narobe, ker davčna obveznost nastane ko je storitev opravljena in če je datum izdanega računa v drugem mesecu kot storitev, je treba dati v ddv po datumu storitve. Dobropis je pa delni in se prizna v ddv november ko je tudi bil izdan.
lp
|
|
|
|
|
|
|
Pozdravljeni,
Ja, mandam je naredila pravilen zaključek. DDV od izdanih računov se obračunava v odbobju opravljene storitve in ne v obdobju izdaje računa (če sta različna). Popust je bil priznan ob plačilu, v novembru, zato se DDV obračuna v novemberskem obračunu.
|
|
|
|
|
|
Usersite
»
UserSite SI
»
Blago
»
Izdaja
»
Dobropis kupcu in popravek ddv
Forum Jump
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.
Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)Powered by YAF 1.9.6.1 Under DNN | YAF © 2003-2026, Yet Another Forum.NETThis page was generated in 0,759 seconds.
|
|
|