Forum

Dobrodošli na forum PANTHEON uporabniških strani.
monika
#1 Objavljeno : 12 December 2014 13:51:01(UTC)
monika

Stopnja: PA User

Pridružen(a): 24/12/2009(UTC)
Objave: 28

Pozdravljeni

mene pa zanima ali že obstaja možnost, da pošlješ vse elektronske dokumente (pdf, xml, envelope) po e-mailu kupcu. Ker sedaj samo shrani na disk, nato pa moraš ročno dodajati xml datoteke.

kupcem pa ne bomo pošiljali preko ZZI.

Martin
borism
#2 Objavljeno : 12 December 2014 15:09:24(UTC)
borism

Pridružen(a): 09/01/2010(UTC)
Objave: 271

Zahvale: 1 krat
če je kupec PU to ne gre - mora iti preko UJP, za kar se pa potrebuje nekega ponudnika, v primeru PA je to zaenkrat samo ZZI
monika
#3 Objavljeno : 12 December 2014 15:13:24(UTC)
monika

nisem se dobro izrazil

pošiljati hočem klasičnim d.o.o.-je in drugim pravnim osebam. Za javno upravo vem da je treba preko UJP.

U glavnem hočem, da ko ima stranka označeno poslovanje papirno in elektronsko in ko mu hočem poslati po e-mailu račun, se bo priložilo pdf, xml in envelope. Sedaj se priloži samo PDF.

to sem hotel

Martin
borism
#4 Objavljeno : 12 December 2014 15:13:44(UTC)
borism

še tole: za pošiljanje eRačunov mora biti nek ponudnik, ki skrbi za zagotavljanje validiranega posredovanja... če se pošlje račun v pdf obliki na email ni nobenega haska, da se pošilja še xml... to mora uporabnik na drugi strani uvoziti... za to poskrbi ovojnica

in celoten sistem v ozadju poskrbi samodejno tudi za pošiljanje povratne informacije, da je bil račun res vročen... pri emailu je to...hmm... nemogoče
borism
#5 Objavljeno : 12 December 2014 15:17:16(UTC)
borism

in kaj na strank naredi z vsemi temi podatki? mislim, da sistem ni zamišljen, da bi se lahko pošiljalo na tak način...
monika
#6 Objavljeno : 12 December 2014 15:25:01(UTC)
monika

OK, hvala za odgovor in pomisleke, vendar sem se o tem že kar veliko pogovarjal z vpletenimi in so mi hoteli na vsak način prodati iste bučke.

Če ti kdo ne bo hotel plačati računa ne pomaga nobena povratnica na tem svetu, samo istočasno bo nekdo na meni hotel služiti za isto storitev, ki je bila do sedaj brezplačna. (pošiljanje po e-mailu PDF račun)

Isto je bilo do sedaj z pošiljanjem računov preko POŠTE Slovenije v pisni obliki. Nikoli nisi imel potrdila o prejemu pisma. Da pa bi pošiljal z priporočeno je pa itak bilo predrago za vsak račun ...

vedno mora biti možnost ročnega uvoza podatkov, ker zakaj bi moral biti vedno odvisen od nekih ponudnikov, ki na izi money pridejo do zaslužka

uhhh raje ne grem naprej z razmišljanjem, ker mi samo pritisk dvigne na 200

še vedno čakam konkreten odgovor, kako priložiti vse te dokumente avtomatsko, ker z mojimi rednimi kupci se pogovarjamo, da bi na ta način uredili poslovanje in izmenjavo računov.

lp

Martin
monika
#7 Objavljeno : 12 December 2014 15:28:13(UTC)
monika

Ko bo stranka dobila te xml datoteke jih bo uvozila v svoj sistem z dvema klikoma..... tako da ne vem od kje vam ideja kaj bo kupec z temi dokumenti? ali pa jaz česa pri vsej tej zadevi ne vem??!!

aja še to povratnica je bila že sedaj možna in sam sem imel kar dobr izkušnje, ker sem v večini primerov, ko smo pošiljali po e-mailu račune dobili nazaj povratnico, da je bilo prebrano...

Martin
borism
#8 Objavljeno : 12 December 2014 15:33:18(UTC)
borism

ali je sedaj možno uvoziti te podatke v PA (predpostavljamo, da so vsi podatki: xml, envelope in vizualizacija)? ali PA to omogoča?
monika
#9 Objavljeno : 12 December 2014 15:45:28(UTC)
monika

ja seveda da omogoča. Sam sem recimo testiral z Telekomovim računom in se da čisto ok uvoziti, edino telekomov račun je čist utrgan, ker dobiš 20 pozicij in potem jih moraš polinkati z svojimi identi , ki jih imamo za prevzem telefonskih storitev.

in na isti način bi rad uredil z svojimi kupci in dobavitelji. MIMO PONUDNIKOV!

Martin
sebastijan
#10 Objavljeno : 12 December 2014 20:46:57(UTC)
sebastijan

Pridružen(a): 24/04/2009(UTC)
Objave: 334
Man

Kaj pa arhiviranje takih računov? če je račun poslan v e-obliki mora biti na ta način tudi arhiviran in zahtevati vsem kriterijem elektronske hrambe. Kaj je z arhivo, če se račun pošlje po mailu?
monika
#11 Objavljeno : 12 December 2014 22:15:44(UTC)
monika

Ne mešajmo elektronski arhiv z medsebojno izmenjavo računov v elektronski obliki za hitrejše poslovanje.
Zadeva bi bila izključno namenjena temu, da na drugi strani vsi udeleženi pohitrimo in eliminirmo napake pri prevzemih prejetih računov.

Ker e-arhiv je čisto druga zgodba in tega mikro podjetja še dolgo ne bomo imeli, ker je prevelik strošek. e-arhiv bo v nadaljnih 10 letih uporabljalo mogoče 25-35% podjetij v sloveniji.

Račun bi bil še vedno na koncu natisnjen na list papirja za hrambo.

Martin

JANAIvancic
#12 Objavljeno : 13 December 2014 13:16:13(UTC)
JANAIvancic

Stopnja: Advanced Member

Pridružen(a): 14/08/2013(UTC)
Objave: 74

Originally Posted by: monika Go to Quoted Post
OK, hvala za odgovor in pomisleke, vendar sem se o tem že kar veliko pogovarjal z vpletenimi in so mi hoteli na vsak način prodati iste bučke.

Če ti kdo ne bo hotel plačati računa ne pomaga nobena povratnica na tem svetu, samo istočasno bo nekdo na meni hotel služiti za isto storitev, ki je bila do sedaj brezplačna. (pošiljanje po e-mailu PDF račun)

Isto je bilo do sedaj z pošiljanjem računov preko POŠTE Slovenije v pisni obliki. Nikoli nisi imel potrdila o prejemu pisma. Da pa bi pošiljal z priporočeno je pa itak bilo predrago za vsak račun ...

lp

Martin

Pozdravljeni,

potrditev prejema je obvezna sestavina elektronskega poslovanja po zakonodaji, ki to področje ureja. 2.tč.7.člena ZEPEP pravi:
(2) Če pošiljatelj ne navede, da elektronsko sporočilo pogojuje s potrdilom o
prejemu in potrdila o prejemu ne prejme v določenem ali dogovorjenem roku ali če ta ni bil
določen ali dogovorjen v razumnem roku, lahko pošiljatelj obvesti prejemnika, da ni prejel
potrdila o prejemu, in določi razumen rok, v katerem mora prejeti potrdilo o prejemu. Če tudi
v tem roku potrdila o prejemu ne prejme po predhodnem obvestilu prejemniku, se šteje
elektronsko sporočilo za neposlano.

Vsak pomemben dokument se bi naj pošiljal vsaj priporočeno, če že ne s povratnico. Med pomembne dokumetne se vsekakor šteje tudi račun. Vendar tega zaradi višjih stroškov ne počnemo. Torej vaš argument, da potrditve za prejem ne potrebujete, ker je že pri fizičnem gibanju dokumentov bilo tako, ne zdrži.

Lp
Jana
martinzoh
#13 Objavljeno : 13 December 2014 14:08:40(UTC)
martinzoh

Pridružen(a): 12/08/2011(UTC)
Objave: 173
Man

Prejete zahvale: 4 krat v 4 objavah
Ga. Jana hvala za citat in sem si tudi sam prebral ta zakon in zopet če se kupec odloči, da ne bo sprejel računa, tudi če mu ga pošlješ z priporočeno pošto (klasičen papir) potem velja isto, da račun ni bil poslan? to se vidi kako se vsi držite črke zakona, pisalci zakonov pa nimajo pojma kaj ta njihov zakon pomeni v praksi.

elektronski način je samo način komunikacije in je identičen klasičnemu pošiljanju kuverte in računa v njemu.

edina verostojna listina oz pošiljanje pisma po upravnem postopku (modra kuverta, nisem ravno prepričan če ima takšen naziv) je tista, ki ti zagotavlja da bo na koncu račun pristal v nabiralniku (mislim da po 14 dneh ne prevzema ti ga poštar vstavi in naredi zaznamek da je bila vložena v nabiralnik). In potem pride seveda teoretično zadeva na sodišče in na čemu zadeva pade na prvi stopnji? Pošljejo izjavo, da po njihovih evidencah te stvari mi nismo delali. in potem se greš tožarit in na koncu sodišče po treh letih ugotovi da je stranka res samo zavlačevala. Poslano z modro kuverto, podpisane dobavnice, njihovi delovni nalogi vse to smo imeli in ni pomagalo na sodišču. verjamite smo se naučili na lastni koži. zadeva na prvi stopnji ne vzdrži izvržbe.

Ampak mi bi to pošiljali kupcem z katerimi imamo dogovorjeno in je podpisan sporazum da tovrstne račune prepoznajo kot veljavne in mi prejeme tudi redno potrjujejo, tako da se ne bojim glede zgornjega citata.

ampak smo res zašli iz teme :), ki sem jo napisal/vprašal: Kako bi lahko avtomatsko dodal te datoteke k poslanemu kupcu.

Martin
PD
#14 Objavljeno : 15 December 2014 03:44:54(UTC)
PD

Stopnja: Member

Pridružen(a): 03/03/2014(UTC)
Objave: 21

Verjetno jim tole ni v interesu, da bi vam naredili neko zastonj varianto mimo ZZI. Verjetno od ZZI imajo kakšen %.
rbatic
#15 Objavljeno : 15 December 2014 08:23:16(UTC)
rbatic

Pridružen(a): 13/05/2010(UTC)
Objave: 174
Man

Prejete zahvale: 4 krat v 3 objavah
Sigurno imajo % od ZZI, saj drugače bi to lahko povezali tudi z drugimi ponudniki.
Ta zadeva bi sigurno padla, če bi šli dalje.
Toda upam, da je Datalab za svoje stranke (nas) iztržil dobre cene.
Lahko pa dvomim ... saj so govorili o eni cifri za poslan dokument okoli 20 centov, sedaj pa
je prišlo več ???

Uredil uporabnik 15 December 2014 08:24:17(UTC)  | Razlog: Ni naveden

martinzoh
#16 Objavljeno : 15 December 2014 09:20:12(UTC)
martinzoh

Man

ne cena je 0,25, konkurenca ima okoli 0,15 toliko o skrbi za stranke....

lp

Martin
borism
#17 Objavljeno : 15 December 2014 09:23:20(UTC)
borism

ko se menimo že o cenah - ali je v praksi možno imeti enega ponudnika za izdajo eRačunov, drugega pa za eHrambo?
rbatic
#18 Objavljeno : 15 December 2014 14:02:19(UTC)
rbatic

Pridružen(a): 13/05/2010(UTC)
Objave: 174
Man

Prejete zahvale: 4 krat v 3 objavah
V pantheonu je možno samo preko ZZI.
Ker ima pri tem Datalab svojo malho, je tako in zato tudi take cene ??
dejan
#19 Objavljeno : 15 December 2014 23:03:57(UTC)
dejan

Pridružen(a): 24/04/2009(UTC)
Objave: 579
Man

Prejete zahvale: 9 krat v 9 objavah
Kako pa eni toplo vodo odkrivate. Na računu je zraven čarovnika izvoz e-slog dokumenta. Izvoziš in preveri rezultat :)

Update:
:) Sem probal če izvožaš 1-1 naredi pdf e-slog in envelope. Če probaš masovno pa vsaj pri meni že nastopijo bugi.

Uredil uporabnik 15 December 2014 23:16:50(UTC)  | Razlog: Ni naveden

Vobo d.o.o.
Na gorci 66
2000 Maribor
www.vobo.si
martinzoh
#20 Objavljeno : 16 December 2014 06:05:34(UTC)
martinzoh

Man

Dejan vse to drži in trenutno delam tako in nato ročno pripnem k mailu. Samo nekako bi bilo bolj priročno če bi avtomatsko dodal vse dokumente ;)

Martin
RSS vir  Atom Feed
Uporabniki v tej temi
Hitra navigacija  
Ne smete dodajati novih tem.
Ne smete odgovarjati na teme.
Ne smete brisati svojih objav.
Ne smete urejati svojih objav.
Ne smete ustvarjati anket.
Ne smete glasovati v anketah.

Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)
Poganja {0}, verzija {1} YAF 1.9.6.1 Under DNN | YAF © 2003-2026, Yet Another Forum.NET
Ta stran se je naložila v 0,911 sekunde.