Forum

Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
Stojan Povh
#1 Posted : 10 July 2016 17:10:29(UTC)
Stojan Povh

Rank: PA User

Datalabu (AM) sem večkrat predlagal spremembo KONCEPTA AVTORIZACIJ, na primer moje besedilo "Rule 'n Role.doc" z dne 08. 06. 2008.
Predvsem sem opozarjal na nesmiselnost obstoja skupin uporabnikov, če je lahko uporabnik član le ene skupine.
Predlagal sem tudi vpeljavo vlog, na primer, vloga nabavnega referenta je definirana s seznamom skupin, katerih član je.
Izpostavil sem nujnost poenostavitve dodeljevanja avtoritzacij in pregleda nad njimi.
Predlagal sem izpis efektivnih avtorizacij namesto izpisa celotnega drevesa avtorizacij za vsakega uporabnika.

Po osmih letih sem končno dočakal koncept, ki omogoča, da je lahko uporabnik član več skupin,
žal pa istočasno, namesto poenostavitev dodeljevanja avtoritzacij in pregleda nad njimi, dočakal nekaj zelo nasprotnega.

V bistvu gre za vprašanje KONCEPTA AVTORIZACIJ. Ni namreč jasno, na primer, kaj želi DL doseči z uvedbo "Avtorizacije/vrste dokumentov, statusi, ..., skladišča, ...".
Uporabnikom ni pojasnjen koncept, da bi lahko sploh vedeli, na kakšen način ter s kakšnimi cilji naj bi te novosti uporabljali.
Glede na to, da o konceptu ni v navodilih prav ničesar, se vprašujem, ali DL sploh ve, kako naj bi uporabniki (AD-ji) te novosti uporabljali.
Ali povedano drugače, ali DL sploh ima KONCEPT AVTORIZACIJ kje dokumentiran, ali je vse odvisno od trenutnega navdiha posameznega programerja.

Izpisi avtorizacij so enako nepregledni kot pred 15 leti, v zadnji različici 210 pa jih sploh ni.
Uvedena je dodatna nepreglednost avtorizacij na Ares procedure. Ni namreč več pogleda "do katerih procedur ima uporabnik pravico dostopa", namesto tega je uveden pogled "kateri uporabniki imajo pravico dostopa do posamezne procedure", kar je izjemno zamudno za uporabo.

In še in še bi lahko navajal na to temo ...
Dodajam le še en primer (da ne bi tudi ta objava postala nepregledna), ki se vleče že od nekdaj.
Nastavitev "Barve" je globoko v drevesni strukturi administratorske konzole, kar je velika težava oz. čisti nesmisel.
Ta nastavitev je izrecno namenjena uporabnikom, le-ti pa praviloma nimajo dostopa do administratorske konzole.
Naredite že vendar enkrat za to in podobne nastavitve uporabniško konzolo, ki je izven administratorske.

Lep pozdrav
Stojan Povh Dipl. Ing. El.
Svetovalec Direktorja & CIO
stojan.povh@valji-group.si
Rss Feed  Atom Feed
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)