Forum

HD_prijavio
#1 Objavljeno: : 11 December 2009 14:14:00(UTC)
HD_prijavio

Stepen: Datalab

Pridružen(a): 14/08/2009(UTC)
Komentari: 1

Was thanked: 2 time(s) in 2 post(s)
Primjer 1 - Radi se o jednom artiklu - đubrivo
jedna firma primi robu po nabavnoj cijeni 100 KM npr 1000 KOM i želi da prodaje sa maržom 5%,
zatim zaprimi još jednu količinu od 2000 KOM po nab. cijeni 120 KM, a još nije prodala onih 1000,

Znači marža je 5% na nabavnu cijenu, kako da formiraju prodajnu cijenu u odnosu na maržu i zaprimljenu količinu
Jer 1000 KOM treba prodati po jednoj cijeni, a 2000 kom po drugoj cijeni
Molim Vaš prijedlog
HD_odgovorio
#2 Objavljeno: : 11 December 2009 14:14:00(UTC)
HD_odgovorio

Stepen: Datalab

Pridružen(a): 14/08/2009(UTC)
Komentari: 0

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Pozdrav Siniša,

FIFO metoda je metoda vrednovanja zalihe. Ova metoda ti ne utiće i ne može da utiće na određivanje izlaznih cijena. Posebno ako uzememo u obzir da tek nakon preračuna cijena dobijemo korektene podatke o vrednovanju ovom metodom u šifrantu artikala. Uno na šta utiće je profit, jer formira cijenu za vrednovaje na osnovu koje razdužuješ skladište. Evo ti ispis skladišnog kartona (skl.kart1.pdf) gdje možeš vidjeti da sam prvo nabavio 100 artikala za 100 KM, pa izdao za 50 za 100 KM (po cijeni za vrednovanje). Nakon toga sam dobavio dodatnih 100 kom po 120KM. Napravio sam izdavanje od 50 kom koje se obračunalo po cijeni od 100 KM/kom, jer sam toliko imao preostale zalihe od prvog dobavljanja. Slijedeće izdavanje 50 KOM ide po cijeni od 120 KM/kom pa imamo. Na zalihi imam još pola drgog prijema, odnosno 50 KOM X 100 KM/KOM.

Morao sam ovo gore napisati iako to nije ono što ti tražiš. Tvoj zahtjev je da li je moguće metodom FIFO kreirati i prodajne cijene. Odnosno tebe zanima, da li je moguće uzimati pojedinačnu cijenu za vrednovanje i na nju dodati 5% marže i na taj način kreirati Podajnu cijenu. Odgovor je NE.

Ono što možeš uraditi je staviti u Šifrant artikala opciju ¨Određena je marža, promjeni cijene kod nabave¨ i pri artiklu odrediti marže od 5%. U primjeru koji imaš na ispisu skladišnog kartona će ti se desiti slijdeće, pod predpostavkom da nema poreza:

1. Nabava 100 KOM po 100 KM. Definirana prodajna cijena 105 KM
2. Izdavanje 50 KOM po 105 KM. Pozadina: Prodajna vrijednost (105X50) - Vrednovanje (50X100) = Profit (50x5 = 250)
3. Nabava 100 KOM po 120 KM. Definirana nova prodjana cijene od 126 KM
4. Izdavanje 100 KOM po 126 KM (jer je def. nova prod. cij.) Pozadina: Prodajna vrijednost (126X50) - Vrednovanje (50X100) = Profit (50x26 = 1260)
5. Izdavanje 100 KOM po 126 KM Pozadina: Prodajna vrijednost (126X50) - Vrednovanje (50X120) = Profit (50x6 = 300)

Znaći moguće je da ti se prodajana cijena mijenja za neki postotak marže od nabave, ali to nije moguće raditi za pojedinačna izdavanja. Koristeći +5% marže na nabavu cijenu i FIFO metode, ostvarivati ćeš dodatni profit svaki put kada se cijena poveća (korak 4.). Dok ćeš ostvaritivati extra gubitak ukoliko dolazi do spuštanja cijene, u odnosu na scenario koji si ti predstavio u upitu (svaka jedinka da ode nabavna + 5%) To možeš da vidiš i u analzi razlike u cijeni (Analiza razlika u cijeni_detaljno.pdf).

Ne znam kakkva je konkretna situacija na terenu, ali mislim da ti ovo riješenje nije OK. Ili razdvoji posebno artikle, ukoliko će cijena od različitih dobavljaća biti trajno različita ili cijene određuj sa pažnjom na vremenski period i istek zaliha.

RSS izvor  Atom Feed
Korisnici u toj temi
Brza navigacija  
Ne možete dodavati nove teme.
Ne možete odgovarati na teme.
Ne možete brisati svoje objave.
Ne možete uređivati svoje objave.
Ne možete kreirati ankete.
Ne možete popunjavati ankete.

Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)
Podržano {0}, verzija {1} YAF 1.9.6.1 Under DNN | YAF © 2003-2025, Yet Another Forum.NET
Stranica se učitala za 0,432 sekunde.