Forum

Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
netpp
#1 Posted : 12 January 2010 22:34:47(UTC)
netpp

Rank: PA User

Pozdrav svima!

Može li neko da me u kratkim crtama uputi na način uvoza (iz Halcom-a) i knjiženje izvoda u LT verziji. Zapravo, sam uvoz mi je jasan i lak, ali korak knjiženje (meni koji nisam knjigovođa) mi zadaje glavobolje... vidim da ima predefinisanih konta, a ono što me zbunjuje je pojava iznosa i na "odliv" i na "priliv" strani... šta zapravo treba tu da uradimo? Još nešto, u polju "Događaj", pored naziva i konta stoji i tip, "I" ili "O" - nigde nisam pronašao šta to zapravo znači (I i O)... ako može objašnjenje? Konkretno, kada mi korisnik plati račun i uplata se pojavi na izvodu, šta izaberem kao događaj "Potraživanje od kupaca, O, 2020" ili "Uplate domaćih kupaca, I, 2020"? Pretpostavljam "Uplate...", ali čemu služi onda druga opcija?

Unapred hvala,
Vladimir

P.S. Ja nisam knjigovođa, niti moj knjigovođa koristi Pantheon (a korisnik koga sam pitao ne koristi LT verziju, pa se nismo "našli").
SLAVS
#2 Posted : 18 January 2010 18:00:07(UTC)
SLAVS

Rank: Datalab

Poštovani,
I - označava priliv na račun (input)
O - je odliv sa računa (output).
Prilikom knjiženja izvoda iznos se upisuje ili u jednu ili u drugu kolonu u zavisnosti da li je u pitanju npr. plaćanje dobavljači (odliv sa računa) ili uplata kupca (priliv na račun).
Da bi prilikom knjiženja izvoda, uplata tj. plaćanje moglo da se poveže sa odgovarajućom fakturom, potrebno je u programu kreiranim dokumentima (primljenim, izdatim računima) dodeliti status Knjižen (odnosno promeniti Nepotvrđen u Knjižen). Pri knjiženju izvoda se unese događaj, npr. ako je u pitanju uplata kupca - uplate domaćih kupaca, ime kupca, vezni dokument (koji se izabere iz padajućeg menija), polje dokument se automatski popuni, kao i iznos u polju priliv, koji je moguće i ručno korigovati ako nije uplaćena faktura u celosti.
I za događaj uplata kupca i za potraživanje od kupaca vezan je isti konto, tako da prilikom pregleda konto kartice možete izabrati ili jedan ili drugi događaj. Više je pitanje termina, odnosno kada se knjiži faktura govorimo o potraživanju od kupca, a kada je u pitanju plaćanje, koristimo termin uplata kupca. U suštini dve strane jedno iste stvari.
Pozdrav
Rss Feed  Atom Feed
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)