Novosti

05

Spoštovani g. Vičič,

 

Zanimivo, da v vašem članku »Karitas za podjetja« (http://www.mladina.si/164129/karitas-za-podjetja/) , nastalem kot odziv sodelovanju na okrogli mizi Za privatizacijo ne argumentiramo o predmetu (ad res) ampak ad hominem - o fizični in pravni osebi. O tem, ali sem uspešen podjetnik ali ne bo presojala prihodnost, zato me osebno taki članki ne prizadanejo. Moti pa me blatenje podjetja, katerega rast je rezultat truda stotinje zaposlenih. In zato vam tudi pišem.

 

Do sedaj sem bil prepričan, da je patriotsko vzeti denar iz Evrope zato da lahko vlagaš v razvoj in povečuješ zaposlenost v Sloveniji. Da z njim kompenziraš nerazumno obdavčenje dela inžinirjev. Enako se je očitno motila tudi EK in SVREZ. Prva zaradi danih pohval, druga zaradi pogoste uporabe Datalab-a kot primera dobre prakse. Ker vsekakor ne želimo biti breme slovenskemu narodu/državi bo očitno potrebno naše delovanje globoko premisliti.

 

Ko omenjate »karitativno« pomoč državnega in evropskega proračuna sem zmeden še bolj, saj v letu 2009 državna banka po ukinitvi našega kreditiranja dolgovanih in zamujanih zneskov tega karitasa ni želela vzeti niti v zavarovanje. Kar bi nas skoraj pokopalo, če ne bi sami našli alternativ.

 

Kar se tiče selitve hčerinske družbe v Švico samo sledimo realnosti drugih slovenskih podjetij (npr. Studio Moderna je ob finančni injekciji moral preseliti celo sedež podjetja ne le ene veje).

 

V GIZ eAlianso smo vstopili na predlog našega poslovnega partnerja. A ker smo kmalu videli neracionalnosti takih grozdenj, kompetenčnih centrov in podobnih cvetoberov smo iz GIZ kmalu za tem izstopili. Naše sodelovanje je, kolikor se spomnim, finančno negativno. Plačali smo članarino, dobili pa ničesar.

 

Veseli pa me, da so Nemci po v prelomu tisočletja izvedenih reformah dovolj konkurenčni in proračunsko vzdržni ter s tem tako bogati, da lahko s podjetji v državni lasti zasledujejo dolgoročne cilje. Vsaj nekaj, da v Evropi na tehnološkem področju nismo popolnoma prepuščeni na milost ZDA. Res škoda, da za boljšo prihodnost v Sloveniji nimamo denarja in moramo prodajati podjetja za plačilo zapitka prekrokanih desetletij.

 

Pozdrav,

 Andrej Mertelj

 

  • Odziv na članek "Karitas za podjetja"

Zadnja sprememba: 5. 3. 2015 @ 10:09

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Only registered users may post comments.

Add Content...