News

30

 

 

 

Potrebna radnja za početak poslovanja u novoj poslovnoj godini

 

Za uspješan zaključak tekuće poslovne godine, prije prijelaza u novu poslovnu godinu u PANTHEON mobilnoj blagajni – RA/RC potrebno je obavezno napraviti zaključak blagajne koji se izvodi svakog radnog dana. Zaključak blagajne napravite nakon što izdate zadnji račun u 2016. godini, najkasnije do 31.12. u 23:59 sati. Kako bi zaključak blagajne ispravno bio izveden izdajte i dovršite sve otvorene račune. Blagajna će u novu poslovnu godinu prijeći sama i time sama automatski postaviti brojač računa i svi vaši računi u novoj poslovnoj godini započet će od broja 1 nadalje. 

 

Savjeti i upute

 

„31.12. izdavat ćemo račune nakon ponoći“

 

Na primjer da 31.12.2016. radite nakon ponoći, mobilna blagajna 2 minute prije ponoći upozorit će vas da uskoro se započinje sa novom poslovnom godinom. U tom slučaju zatvorite sve otvorene račune, obavezno napravite zaključak blagajne do 23:59 i pričekajte sa izdavanjem računa do ponoći. Pri prijelazu u novu poslovnu godinu blagajna će se sama prilagoditi 2017. godini i jednostavno ćete moći izdavati račune počevši od broja 1 (npr. P1-1-1).

 

Zaključak blagajne

„Kako radim zaključak blagajne“

 

Zaključak blagajne obuhvaća rekapitulaciju dnevnog prometa koji se izvodi na kraju radnog dana ili smjene.

 

1.korak: Pritisak na gumb Zatvori blagajnu

Za početak postupka zaključka blagajne na kraju radnog dana ili smjene u izborniku Procesi odabiremo gumb Zatvori blagajnu.

2.korak: Zaključak blagajne

 

Prikaže nam se predpregled ispisa. Sa desne strane ili na dnu izabiremo kriterije koje želimo da nam se ispišu na blagajničkom ispisu. Možemo izabrati načine plaćanja, artikle, operatere, poreze, kupce i račune.

3.korak: Zaključak blagajne

 

U desnom donjem kutu izaberemo gumb za zaključak blagajne. Pojavi se upozorenje za potvrdu zaključka kojeg potvrdimo.

Na donjem dijelu ekrana pokaže se obavijest da je blagajna uspješno zatvorena. Nakon toga napravi se automatska sinkronizacija u ured u oblaku.

 

4.korak: ispis zaključka blagajne

 

Nakon uspješnog zaključka blagajne, zaključak lako ispišemo na gumb Ispis ili izvezemo u PDF format pritiskom na gumb Izvoz u PDF. Klikom na gumb Ispis zaključak nam se ispiše na povezani pisač.

 

5.korak: Pregled PDF i slanje putem e-maila

 

Izvoz u PDF: zaključak možemo poslati i putem e-maila. Odabirom na gumb Izvoz u PDF pojavljuje se poruka upozorenja koja nas pita da li želimo poslati taj ispis.

Klikom na gumb Odbaci otvaraju nam se instalirane aplikacije sa kojom želimo otvoriti PDF na uređaju.

 

Klikom na gumb Prihvati otvara nam se prozorčić u kojem izabiremo instaliranu aplikaciju za slanje zaključka putem e-maila. Izaberemo npr. Gmail aplikaciju pri čemu se zaključak pošalje kao privitak u PDF formatu.

 

Onemogućeno zatvaranje blagajne

 

Radi zakonskih odredbi da je potrebno račune koje nisu bili fiskalizirani nakon izdavanja, fiskalizirati u roku od najkasnije dva radna dana u Postavkama aplikacije dodana je mogućnost zaključka blagajne iako imate nefiskalizirani račun.

UPOZORENJE: U slučaju da imamo otvorenih računa blagajnu nije potrebno zaključiti. Otvorene račune potrebno je izdati ili izbrisati (u slučaju da smo kod kreiranja računa kreirali dva).

 

  • PANTHEON mobilna blagajna - Potrebna radnja za početak poslovanja u novoj poslovnoj godini

Zadnja sprememba: 30. 12. 2016 @ 11:44

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Само регистрирани потребители могат да коментират.

Add Content...