Novice

25

 

Področje Embalaže je zelo aktualno in po mojih pogovorih z različnimi DROE (Družbe za ravnanje z odpadno embalažo) je med podjetji več vprašanj, kot odgovorov. Uporabniki/zavezanci pogosto iščejo odgovore na naslednja vprašanja:

  • Kaj je to embalaža in odpadna embalaža?
  • Kdaj je embalaža dana na trg RS in kako mora biti razdeljena?
  • V kolikor embalirane izdelke iz tujine prvič prodam na trg RS to tudi sodi pod določila uredbe?
  • Ali je prvič dana na trg tudi embalaža, ki jo naše podjetje skupaj z izdelki, ki jih porabi za opravljanje svoje dejavnosti, na trg RS vneslo iz tujine?
  • Če sem vse kupil pri slovenskem prodajalcu, sem to dolžan poročati?
  • Ali uredba nalaga tudi obveznosti vodenja evidenc in poročanja v zvezi s plastičnimi nosilnimi vrečkami?
  • Kako pravilno poročati na ARSO, DROE in FURS?
  • Kdo mi bo pomagal pri pripravi poročil in več…
»Od 1. 1. 2019 (do 31. 3. 2019) boste morali brez izjem VSI, ki dajete embalažo v promet na slovenski trg in niste plačniki OD, prvič poročati na ARSO. « Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (ARSO)Primeri poročanja za podjetja in samostojne podjetnike

Samostojni podjetnik – primer Frizer, Slaščičar

Poročati je potrebno tisto embalažo, ki je dana prvič na trg, to pomeni, da bo morala frizerka poročati škatlo in folijo, v katero je bil embaliran sušilec za lase, ki ga je naročila iz tujine, prav tako plastično embalažo, v kateri so šamponi in ostali izdelki za lase, če je te kupila od tujega dobavitelja. Če je vse to kupila pri slovenskem prodajalcu, tega ni dolžna poročati. Slaščičar bo moral poročati škatle, v katerih so piškoti, ki jih je embaliral v škatle in jih prodaja na svoji prodajni polici, ne pa tudi škatle, v katero nam bo na prodajnem mestu zapakiral tortico. Ker gre v primeru slednjega za embalažo namenjeno polnjenju na prodajnem mestu, mora  to poročati njen proizvajalec/prodajalec.

 

Trgovsko podjetje

Tudi na police trgovcev nekdo daje embalirano blago prvi – tako je npr. za steklen kozarec, kovinski pokrov ter papirno etiketo na kozarcu s kumaricami dolžno poročati podjetje, ki te kumarice proizvaja in jih je prodalo trgovcu. Če pa bi kumarice trgovec prodajal pod lastno blagovno znamko, je za to embalažo dolžan poročati on. Za večino embalaže, ki je na policah trgovcev, so tako dolžni poročati dobavitelji – tista podjetja, ki te izdelke prvič dajo na trg, izjemoma, v kolikor ti tega ne izpolnjujejo, mora to obveznost prevzeti trgovec. Pri trgovcu se pojavlja tudi embalaža, ki prihaja k njemu skupaj z embaliranim blagom iz tujine – ki torej nima predhodnega dobavitelja. Za embalažo teh izdelkov, ki končajo na policah je dolžan poročati sam, prav tako npr. za lesene palete, na katerih so bili izdelki, ki jih je prejel iz tujine, škatle, folijo, stiropor ipd., ki so služili kot transportna embalaža.

 

Proizvodno podjetje

Pri proizvodnem podjetju se pogosto pojavlja najprej primarna embalaža, razne vrečke, folije in kartonske škatle, v katere podjetje zapakira svoje izdelke, nato pa raztegljiva folija, v katero slednje zavije ob odpremi ter velikokrat tudi lesene palete. V kolikor se vse skupaj proda slovenskemu kupcu, je vse potrebno poročati (25. člen). V primeru nabave materiala oz. polizdelkov iz tujine pa ima zadevno podjetje na dvorišču verjetno tudi embalažo po 34. členu – razne folije, škatle ter palete.

Poglejmo, kako smo v PANTHEON-u poenostavili vodenje evidenc in poročanje o embalaži in odpadni embalaži.

Vsi podatki za poročanje embalaže so vezani na posamezni ident oz. material (blago). V programu PANTHEON je za potrebe poročanja na ARSO urediti naslednje nastavitve.

 

V šifrantu identov na zavihku »embalaža« s kljukico »Je Embalaža «označimo, da ident vsebuje embalažo.

Določimo tip embalaže za poročanje ter težo embalaže (v gramih), ki jo ident vsebuje.

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/2emb.png

V šifrantu embalaže na posameznem tipu embalaže določimo material.

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/3emb.png

Poročila pripravljamo za določeno obdobje, kar pomeni, da pred pripravo poročila, naredimo inventuro na začetni dan poročanja. Za potrebe iskanja začetnega stanja identov, ki vsebujejo embalažo uporabimo dokument inventure. Tukaj je potrebno na vrsti dokumenta označiti, da gre za embalažo.

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/4emb.png

V dokument inventure na dan 1.1.2018 vnesemo začetno stanje zaloge identov, ki vsebujejo embalažo.

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/5emb.png

V dokument inventure za embalažo na dan 1.1.2019 vnesemo končno zalogo identov, ki vsebujejo embalažo.

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/6emb.png

Pregled skladiščnega kartona nam pove, da se poroča količina 5 kosov (ker se poroča samo embalaža, ki je bila v SLO pripeljana iz tujine in dana na SLO trg).

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/7emb.png

Na menijski postavki blago -> obračun izdanih računov -> poročila o embalaži najdemo poročilo za ARSO.

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/8emb.png

Skupna letna količina embalaže (prodajna, skupinska, transportna), dane v promet v Sloveniji (količine v kilogramih):

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/9em.png

Formula, po kateri program izdela poročilo:

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/10emb.png

Poročanje na ARSO o embalaži in odpadni embalaži za zavezance do 15 ton je vključeno v vseh PANTHEON licencah. Za večje zavezance nad 15 ton pa samo v zmogljivejših licencah (ME, MF).

https://www.datalab.si/wp-content/uploads/2019/01/11emb.png

 

 

 

  • Kako smo v programu PANTHEON poskrbeli za pravilno poročanje o embalaži in odpadni embalaži

Zadnja sprememba: 25. 1. 2019 @ 14:16

Komentiraj

# dejan
ponedeljek, 04. februar 2019 @ 14:37
A mi zna kdo povedati, kako poročati embalažo nad 15ton samo za artikle kupljene iz EU. Isti artikel lahko kupujem v SLO in v EU.
# chiantis
ponedeljek, 11. februar 2019 @ 10:43
Kje lahko najdemo nastavitve za ločevanje vrst embalaže (Primarna, sekundarna, terciarna)?

# chiantis
torek, 12. februar 2019 @ 12:59
Danes smo prejeli povabilo na drugi posvet o embalaži. Kot odprto pismo uporabnikom pripenjamo svoj odgovor v nadaljevanju:

Pozdravljeni,

Hvala za vaše sporočilo. Imam rahlo težavo, saj sem opazil da Pantheon trenutno še ne podpira celovitega vodenja evidence, kot je zahtevno po 25. in 34. členu uredb o ravnanju z embalažo in odpadki. Ga. Leonida je na prvem posvetu skupaj z ekipo lepo povzela obveznosti zavezancev vendar funkcionalnosti v programu še niso na voljo.

V planu razvoja je predvidena implementacija manjkajočih funkcionalnosti poročanja evidenc o embalaži v buildu 14.10, ki naj bi predvidoma izšel 5. 3. 2019, vendar za zavezance, ki imamo preko 3000 identov v bazi je to žal neizvedljivo in nesprejemljivo glede na zadnji rok za poročanje, ki je 31. 3. 2019 (kar skupaj ostane manj kot 18 delovnih dni, v kolikor build izide pravočasno in v kolikor v buildu ne bo porodnih napak, kar je, roko na srce, iz izkušenj, malo verjetno.

Prav tako me zanima, ali bo moral obiskovalec, ki je bil prisoten na prvem srečanju ponovno plačati kotizacijo za drugo srečanje, čeprav je na prvem srečanju manjkalo in navodil in same implementacije zakonskih zahtev v vašem programu.

S tem sporočilom vas torej prosim in apeliram na oddelek podpore in izobraževanja, da za svoje uporabnike objavite podrobna in razumljiva navodila ter za poročanje evidenc v skladu z zakonodajo za build 14.10, da se do izdaje samega builda lahko ustrezno predpripravimo in naredimo vse, kar je potrebno, da bodo prvotne nastavitve v šifrantu identov ter vrstah dokumentov pravilne, ter da bodo delovale v skladu z navodili za uporabo (ko do danes še niso objavljene).

Naj vas še obvestim, da bom ta odgovor objavil tudi na forum v vednost ostalim uporabnikom, saj je zadeva za nas več kot občutljiva in na vaši objavi v usersite-u nisem prejel nobenega povratnega odgovora.

Vljudno prosim za odgovor.
LPC
# gaberxxxx
torek, 12. februar 2019 @ 19:39
Pozdravljeni.

Poročanje embalaže je v PANTHEON-u zagotovljeno že vrsto let. To o čemur se pogovarjamo v tem primeru je poročanje embalaže za tiste pravne subjekte, ki do sedaj niso bili zavezanci za poročanje in to poročanje je zastavljeno drugače.

Funkcionalnosti zagotovljene v PANTHEON-u za zavezance za poročanje na ARSO so načeloma že dovolj za pripravo ustreznih poročil, zaplete se pri vprašanju uporabniške izkušnje - torej, ali je rešitev uporabniku prijazna ali ne.

V ta namen smo že v vmesnem času, ko še čakamo nekaj dodatnih sprememb, ki jih uporabnik #chiantis omenja v svojem komentarju, pripravili nekaj primerov možne uporabe. Te najdete tukaj https://usersite.datalab.eu/Wiki/tabid/178/language/sl-SI/Default.aspx?htmlid=1006915

V nadaljevanju pripravljamo tudi priročnik z našimi, Datalab SI d.o.o., priporočili in nasveti, kako bi se tega vprašanja lotili mi. Tudi tega bomo delili.

Moj osebni predlog, glede na trenutno stanje funkcionalnosti:
1. uporabnik se ne more izogniti dejstvu, da bo, če želi da mu podatke za poročanje pripravi PANTHEON, na nivoju identov povedal v kakšni embalaži jih nabavlja, kako so pakirani itn.
2. za "standardno" embalažo, tisto v katero je izdelek vgrajen in tisto v kateri je dobavljen (proporcionalni delež na posamezno EM) bi jaz podatek vnesel v šifrant identov, tako kot je to predvideno. To je seveda lahko zelo zamudno, mogoče pa je podatke tudi uvoziti.

Posledično lahko glede na promete ugotavljate domnevno pravilne količine embalaže.

3. Če vam dobavitelji dobavljajo isti izdelek v različnih embalažah in/ali prodajate blago v različnih dodatnih embalažah imate za "evidentiranje" tega več različnih možnosti. Ena od dodatno predvidenih bo posebna vrsta poslovnega dogodka preko katerega to embalažo vodite evidenčno za potrebe takega poročanja.

4. Glede na vprašanje #dejan-a boste težko poročali pravilno, kadar blago enkrat dobavljate v SI in drugič v EU, če se držite pravila, da boste poročali šele, ko boste blago dali na trg. Lahko se seveda odločite za vodenje "sarž" in tako zagotovite sledljivost izdelka od nabave do prodaje in tako veste kaj je potrebno poročati ali pa imate za te primere različne idente. Verjetno vam tudi nič od tega ne bo všeč. Kako pa bi po vaše naj program vedel komu ste prodali tisti ident, ki ste ga kupili enkrat tu enkrat tam, če ne zagotovimo neke vrste sledljivosti?

Alternativno lahko seveda poročate vse kar ste v izbranem letu nabavili, ker boste slej ko prej verjetno to dali na trg. Jasno je to neugodno, če imate signifikanten del prodaje tako nabavljenega blaga znova izven Slovenije ali pa nekuratno zalogo, a tukaj univerzalnega odgovora tipa “vse bo naredil program standardno sam” ni.

Pozdravljam vsako kritiko, ki je konstruktivna. Tudi menim da javna razprava lahko prinese veliko koristi. Bi pa vse "kritike" pozval tudi, da podajo svoje predloge, kako bi to rešili bolje. Morda pa med mnogimi vašimi idejami najdemo tudi takšno, ki bo bistveno prispevala k boljšemu produktu, vsaj želim si tega.

Če pa bi kdo želel tudi oseben kontakt ali razgovor pa sem vam na voljo še preko e-pošte: gaber.cerle@datalab.si

Lp Gaber Cerle
# leonidakra
torek, 12. februar 2019 @ 19:48
@Dejan: Tisti uporabniki, ki že zdaj dajo na trg 15 ton embalaže ali več, za njih to poročanje na ARSO ne velja. Taki uporabniki tako ali tako že poročajo DROE in na FURS. Torej ti uporabniki ne potrebujejo oddajat poročila na ARSO.

Novo poročilo za ARSO velja samo za uporabnike, ki na trg dajo manj kot 15 ton.
# leonidakra
torek, 12. februar 2019 @ 19:53
@Chiantis: Poročilo za ARSO ne govori o takem tipu embalaže: primarna sekundarna in tercialna. Govori samo o poročanju embalaže dane na trg po tipih embalaže (karton, plastika, les,...) in ločitvi glede na 25. ali 34. člen.

V prhodnji verziji programa pripravljamo možnost "razknjiževanja" preko posebne vrste dokumenta in sicer za vso tisto embalažo, ki je ni moč opredeliti na posameznem identu. Na to posebno vrsto dokumenta bo mogoče embalažo vnašati kar preko osnovnega dokumenta.
# chiantis
ponedeljek, 18. februar 2019 @ 12:48
G. Cerle, zahvaljujem se vam za odgovor. Osebno menim, da bi se morale tovrstne razprave dogajati že vsaj pred novim letom in ne tik pred rokom.

Omenili ste, da naj poleg kritik podamo tudi svoje predloge. V Voteboxu smo v našem podjetju eni izmed redkih, ki objavljamo predloge izboljšav. Žal ta storitev ne služi svojemu namenu, saj kljub glasovanju ter komentiranju, povratnih informacij s strani Datalaba nismo prejeli.

V prejšnjem tednu smo se predloga izboljšav in prijave napak lotili tudi preko Helpdeska, nakar smo danes izvedeli, da nam boste svoj porabljen čas zaračunali po rednih cenah. Že več kot 15 let, odkar smo postali Pantheon uporabnik, sodelujemo in z vami izboljšujemo program. Tokrat je bila izkušnja tako kisla, da smo se v podjetju odločili, da bomo ta čas raje namenili iskanju alternativ ERP sistemov.

Žal mi je, da ljudi z dobrim namenom in s precejšnjim vložkom svojega časa nagradite z računom za podporne storitve, ki izhajajo iz programerskih napak v vašem programju. O zadevi poročanja o embalaži pa želim le, da bo uporabnikom poročanje lajšala in ne oteževala.

Lepo vas pozdravljam.
JN

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...

You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content