Novice

22

Microsoft SQL Server i Windows Collations

Collation Microsoft SQL Servera određuje kodna stranica (code page) snimljenih non-Unicode podataka i određuje poređenje i sortiranje  tekstualnih podataka.

Mogu biti korišteni SQL i Windows collations. Windows collations koristi isti algoritam za poređenje Unicode i non-Unicode podataka, SQL  collation koristi drugačiji algoritam za različite tipove podataka. Microsoft preporučuje korištenje SQL collationa samo ako postoji potreba za kompatibilnošću sa starijim verzijama (Backward compatibility). Windows collation su npr. Slovenian_CI_AS, Croatian_CI_AS etc. SQL collations su, na primjer, SQL_Slovenian_CP1250_CI_AS, SQL_Croatian_CP125_CI_AS itd.

U proteklih nekoliko godina nadogradili smo komponente koje koristimo za razvoj PANTHEON-a. Novije verzije komponenti za konekciju baza rade znatno bolje sa bazama koje su na Windows collationu. Kada je baza na SQL collation onda ona ponekad radi ‘’internu konverziju’’ tipa polja itd. što može rezultirati lošijim performansama PANTHEON-a.

Očigledne su prednosti Windows collationa kod korištenja TOP iskaza što je također dokazano i u praksi sa PANTHEON korisnicima.


Postavke, collation PANTHEON praznih  i demo baza


Datalab je slijedio preporuke  Microsoft –a. Godine 2009. sve demo i prazne baze  korištene u PANTHEON setupima i preuzimanjima su promijenjene  na Windows collation, osim baza  i postavki za Croatian lokalizaciju. Croatian baze i postavke su sada (mart 2019) prenesene  na  Windows collation.

 

Kako promijeniti server/bazu podatak na novu lokalizaciju?


Od verzije Microsoft SQL Server 2008R2, collation se podešava pri instalaciji servera, za šta ne treba dodatna licenca za Microsoft SQL Server.

Collation (uparivanje)  baze može biti izmijenjen i kroz nadogradnju PANTHEON baze. PANTHEON detektuje razlike u collationu između baze i servera i nudi opciju za izmjenu collationa baze na collation server. Opcija je dostupna na tabu Dodatno :

 

Zaključak


Svi korisnici koji su instalirali server i bazu sa SQL collation mogu migrirati Microsoft SQL Server i bazu na Windows collation.

Posebno se preporučuje za slučajeve  ako su prisutni problemi s brzinom rada server i PANTHEONA  u trenutnoj konfiguraciji.

 

Dodatne informacija možete pročitati na:

https://gopalcdas.com/tag/windows-vs-sql-collation/

https://www.red-gate.com/simple-talk/sql/sql-development/questions-sql-server-collations-shy-ask/

https://support.microsoft.com/en-in/help/322112/comparing-sql-collations-to-windows-collations

  • Microsoft SQL Server Collations i PANTHEON

Zadnja sprememba: 22. 3. 2019 @ 10:30

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...