Novice

15

Spoštovani PANTHEON uporabniki

Prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo uporabljalo zakonodajo Unije, se s 1. 1. 2021 zaključuje.

Združeno kraljestvo bo za namene obračunavanja DDV pridobilo status »tretje države«.

Obstajajo tudi nekatere izjeme (Severna Irska), zato je mogoče na mestu, da opozorimo tudi, da Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske obsegajo dežele Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska, ki se združujejo v Veliko Britanijo in Severno Irsko.

Tudi v programu PANTHEON bo treba narediti določene popravke in spremeniti nekatere nastavitve.

Priporočilo: nastavitve urejajte in popravljate šele takrat, ko boste imeli vse podatke za leto 2020 v zvezi s kupci in/ali dobavitelji iz Združenega kraljestva zaključene.

In sicer, OD 1. 1. 2021 dalje uredite naslednje nastavitve:

  1. NAČIN NABAVE/PRODAJE

V šifrantu subjektov bo treba spremeniti način prodaje in nabave:

  1. Prodaja iz IZVOZ EU v IZVOZ:

  1. Nabava iz UVOZ EU v UVOZ:

 

  1. STATISTIKA FINANČNIH RAČUNOV

V šifrantu subjektov preverite oz. popravite tudi statistično klasifikacijo – SKIS polje za potrebe poročanja Statistike finančnih računov. To uredite šele po oddaji poročila za četrto četrtletje – DO TAKRAT OSTANE NESPREMENJENO.

 

  1. PREJETI RAČUNI

Računi iz držav Združenega kraljestva, ki so se do zdaj vnašali pod vrsto dokumenta »Prejemi EU«, se bodo od 1. 1. 2021 vnašali pod vrsto dokumenta, ki jo imate nastavljeno za UVOZ iz TRETJIH DRŽAV.

       

Tu je treba paziti, da boste račune, ki bodo bilančno še vedno sodili v leto 2020 (torej bodo imeli na začetku številko 20, glede na vnos datuma prejema blaga oz. datuma opravljene storitve), vnašali še po »starem« načinu, torej v vrsto dokumenta »Prejemi EU«.

Konto 221% se bo privzeto knjižil glede na izbrano vrsto dokumenta.

Če takšnih računov iz Združenega kraljestva nimate prav veliko, potem poskrbite le toliko, da boste ob vnosu prejetega računa na isto vrsto dokumenta spremenili konto obveznosti, ki se lahko nastavi tudi v samem subjektu.

  1. IZDANI RAČUNI

Računi iz držav Združenega kraljestva, ki so se do sedaj vnašali pod vrsto dokumenta »Odpreme EU«, se bodo od 1. 1. 2021 vnašali pod vrsto dokumenta, ki jo imate nastavljeno za IZVOZ iz TRETJIH DRŽAV.

       

Tu je treba paziti, da boste račune, ki bodo bilančno še vedno sodili v leto 2020 (torej bodo imeli na začetku številko 20, glede na vnos datuma izdaje blaga oz. datuma opravljene storitve), vnašali še po »starem« načinu, torej v vrsto dokumenta »Odpreme EU«.

Če ne izdajate prav veliko računov v Združeno kraljestvo, potem poskrbite le toliko, da boste ob vnosu izdanega računa na isto vrsto dokumenta spremenili konto terjatev, ki se lahko nastavi tudi v samem subjektu.

 

Opomba:
Nastavitev konta obveznosti in terjatev v Šifrantu subjektov deluje le ob vklopljenem preklopniku v administratorski konzoli.

 

 

Za vsa morebitna vprašanja smo vam na voljo na telefonu 01 252 89 13 ali e-naslovu pomoc@datalab.si.

  • BREXIT – IZSTOP ZDRUŽENEGA KRALJESTVA IZ EVROPSKE UNIJE

Zadnja sprememba: 15. 12. 2020 @ 11:18

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...