Novice

21

Pravica do sobivanja v zdravstvenem zavodu ob hospitaliziranem otroku (velja od 28.11.2020 do 31.12.2021)

 

V uradnem listu RS št. 175/20 z dne 27.11.2020 je bil objavljen Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (v nadaljevanju ZIUOPDVE), ki je začel veljati 28.11.2020.

S tem zakonom se zaradi omolitve posledic drugega vala epidemije nalezljive bolezni COVID-19 začasno dopolnjujejo določbe Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) glede pravice staršev do sobivanja v zdravnstvenem zavodu ob bolnem otroku. Predvidena veljavnost ukrepa je od vključno 28.11.2020 do vključno 31.12.2021, če ukrep ne bo podaljšan.

Nadomestilo plače in uveljavljanje refundacije oz. izplačila nadomestila

Upravičenec je za čas sobivanja upravičen do nadomestila v višini 80 % od osnove po ZZVZZ od 1. delovnega dne v breme ZZZS.

  • Delavcem v delovnem razmerju nadomestilo plače izplača delodajalec na podlagi izdanega potrdila o sobivanju. Znesek izplačanega nadomestila plače delodajalec refundira, tako da pri ZZZS vloži zahtevek za refundacijo, h kateremu priloži potrdilo bolnišnice (enako kot pri darovanju krvi). Pri obračunu nadomestila in pripravi zahtevka za refundacijo se uporablja nov razlog ''14-sobivanje''. Obračun nadomestila za ta razlog je lahko na zahtevku, na katerem so obračuni tudi za druge razloge zadržanosti. Z novim razlogom zadržanosti in možnostjo pripenjanja skeniranega potrdila o sobivanju bo dopolnjen tudi portal SPOT, zato delodajalce in računovodske servise prosimo, da zahtevke za refundacijo oddajajo elektronsko.
  • Samostojni zavezanci uveljavljajo izplačilo nadomestila neposredno od ZZZS z vložitvijo posebnega zahtevka, h kateremu priložijo potrdilo o sobivanju, ki ga izda bolnišnica. Vloga za izplačilo nadomestila bo dostopna na spletnih straneh ZZZS. Podatke o osnovi in limitu za namen obračuna nadomestila ZZZS pridobi od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS). Samostojni zavezanci pa morajo sami na FURS posredovati fotokopijo potrdila o sobivanju kot dokazilo o zadržanosti od dela, za katerega zavezancu ni treba obračunati in plačati prispevkov za socialno varnost.

 

V Pantheonu smo dodali novo vrsto odsotnosti – 14-Sobivanje

 

  • Pravica do sobivanja v zdravstvenem zavodu ob hospitaliziranem otroku (velja od 28.11.2020 do 31.12.2021)

Zadnja sprememba: 28. 12. 2020 @ 09:59

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...