Novice

04

Državni zbor RS je 29. decembra 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE),objavlen v Uradnem listu RS št. 203, z dne 30.12.2020 oziroma t.i. #PKP7.

 

Med drugimi je sprejet ukrep izplačila kriznega dodatka, za zaposlene, ki delajo in jim  zadnja izplačana mesečna plača ni presegala dvakratnika minimalne plače , kar pomeni da njegova zadnja izplačana bruto plača ne sme biti višja od 1.881,16 eur  (2x 940,58).

Upravičeni delodajalci vsakemu zaposlenemu, ki dela v mesecu decembru, in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla 2x minimalne plače (2x 940,58 = 1.881,16 eur), izplačajo ob plači za mesec december 2020 krizni dodatek v višini 200 eurov, oziroma sorazmerni del. Delavec je upravičen do kriznega dodatka, za dneve ko opravlja delo, pri čemer ni pomembno ali delo opravlja na sedežu delodajalca ali od doma ali druge lokacije. Za dneve, ko je delavec odsoten z dela zaradi začasnega čakanja na delo, izrabe letnega dopusta ali zaradi drugih upravičenih odsotnosti se krizni dodatek ne izplača. ( Vir: spletna stran Furs)

 

Povračilo izplačila kriznega dodatka delodajalci prejmejo na podlagi posebaj oddane vloge preko eDavkov. Vloga je ta trenutek še v pripravi. Oddaja Rek obrazca ne zadostuje za povračila ukrepa!

Trenutno je onemogočena oddaja Rek1 obrazca za obračun kriznega dodatka. Na tehnično pomoč smo že sporočili težavo pri oddaji rek in irek obrazca in težavo že  aktivno rešujejo! Glede oddaje rek obrazcev priporočamo,da spremljate novice na spletni strani eDavkov: https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/CommonPages/Opdynp/PageEdavkiRssView.aspx?rid=e_davki

 

Navodila za izplačilo kriznega dodatka najdete na spodnji povezavi: https://usersite.datalab.eu/wiki/tabid/178/language/sl-si/topic/220059/htmlid/1000000203/default.aspx

 

Za uporabo čarovnika- krizni dodatek je potrebna hitra nadgradnja št. 1260.

Imetniki lokalnih licenc nadgradnjo uredijo sami. Na hostu bo hitro nadgradnjo izvedel Datalab.

 

PKP7 pa je vključil tudi spremembo višine  izplačila nadomestila plače v spodnjih  primerih:

  1. V primeru višje sile zaradi obveznosti varstva otrok in zaradi nezmožnosti prihoda na delo zaradi ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej s sosednjimi državami.

 

  1. V primeru napotitve v karanteno zaradi prihoda iz območja z visokim tveganjem za okužbo ( prihod iz držav, ki so na zelenem ali oranžnem seznamu).

 

  1. V primeru napotitve v karanteno na domu za delavce, ki so bili v stiku z okuženo osebo ali sumu stika z okuženo osebo in zaradi tega ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela in z upoštevanjem da do stika z okuženo osebo ni prišlo med opravljanjem dela za delodajalca .

 

V vseh zgoraj naštetih primerih nadomestilo plače ne sme biti nižje od minimalne plače v Republiki Sloveniji.

V primeru izplačila nadomestila plače za zgornje opisane vrste odsotnosti se prilagodi vrsta zaslužka kot prikazuje slika spodaj s formulo : [(#Del28#*#PRUre#*0,8)< (#Fa2#/#Fa3#*#Prure#): (#Fa2#/#Fa3#*#Prure#)](#Del28#*#PRUre#*0,8)

 

  • Novosti #PKP7 ( modul HERA )

Zadnja sprememba: 4. 1. 2021 @ 15:59

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...