Vesti

09

Pridružili smo se akciji za nove plačne izpiske za bolj pregleden prikaz plače po novem. Kot pomembna novost je, da plačne izpiske zaposlenim prikažemo na razumljiv način, s predstavitvijo 6 ključnih podatkov, ki najbolj zanimajo vsakega zaposlenega.

Akciji ZA transparentnost plač, ki na pobudo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov poteka od lanske jeseni prikazujejo plače na nov, preglednejši način. Po zaslugi transparentnega prikaza plače lahko zaposleni takoj razberejo ključne podatke o svoji plači, predvsem:

  • koliko so zaslužili v celoti (bruto bruto plača),
  • koliko od njihove plače je šlo za davke in za prispevke,
  • predvsem zdravstveno in pokojninsko zavarovanje,
  • koliko povračila so prejeli za prehrano in prevoz in
  • koliko od zasluženega so prejeli na račun.

Namen akcije je dvigovati zavest o tem, kolikšen del plače zaposleni zaslužijo v celoti in koliko od zasluženega prejmejo v obliki neto plače na svoj osebni račun. Takšen prikaz plače je v interesu tako delavcev kot delodajalcev. Več deset članov SBC že več mesecev uporablja nove plačne izpiske.

Akcija je del širše aktivnosti SBC v sklopu akcije ZA podjetno Slovenijo. S to si klub zadnji dve leti prizadeva, da Slovenija postane podjetnikom, podjetnim posameznikom in podjetništvu prijaznejše poslovno okolje.

Razlog za akcijo so pogosti primeri, ko zaposleni zaradi številnih postavk, ki so jih polni plačni izpiski, ne vedo, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače, z vsemi prispevki in davki). Posledično je tudi zavedanje, koliko plačujejo za posamezne javne storitve, zelo slabo. Pobudo je poleg  računovodskih podjetij in ponudnikov poslovnih rešitev podprlo več uspešnih podjetij.

 

  • Akcija ZA nove plačne izpiske

Zadnja sprememba: 9. 6. 2021 @ 9:04

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare .

Add Content...