Novice

12

Spoštovani PANTHEON uporabniki, 

S 2.7.2021 je v veljavo stopila Uredba o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Sprememba ja bila objavljena v Uradnem listu RS št. 104/21.

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,13 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča oziroma se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva najmanj v višini 30 evrov mesečno ali v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice (javni prevoz), če delojemalec delodajalcu predloži dokazilo o nakupu te vozovnice. Oba zneska pa se priznavata sorazmerno glede na dneve prisotnosti na delu.

Za javni sektor se sprememba upošteva za mesec junij 2021, za ostale pa za mesec avgust 2021.

Za izračun prevoza na delo vam predlagamo, da si v Pantheonu odprete novo vrsto zaslužka, kjer si nastavite ustrezno formulo. Za pomoč lahko uporabite spodnji primer:

V Administratorski konzoli/Nastavitve/Kadri/Plače/Poljubna polja izberemo novo poljubno polje. V našem primeru je to polje Del 05, kjer bomo zapisali število kilometrov v eno smer.

V zavihku Povp. Plače vnesemo polje Prevoz na delo – EUR/km. Polje se nam bo prikazalo v Šifrantu povprečnih plač za izračun dohodnine, kamor bomo vnesli znesek 0,13 EUR/km.

Šifrant povprečnih plač za izračun dohodnine

V Šifrantu vrst zaslužkov odpremo novo vrsto zaslužka, kamor vnesemo formulo in določimo ostale parametre:

Formula:

Del05… Št. Km (v eno smer)

Fa3…Mesečni fond ur

Fa7… Prevoz na delo - €/km

VZRDČ-URE… REDNO DELO

 

 [(((#Del05#*2)*(#Fa3#/8))\1)*#Fa7#<30:30/(#Fa3#/8)*(#VZRDČ-URE#/8)](((#Del05#*2)*(#VZRDČ-URE#/8))\1)*#Fa7#

V prvem delu formule se izračuna kilometrino, ki bi delavcu pripadala, če bi delal cel mesec. Nato program naredi kontrolo in izračun zneska, in sicer:

  • Če je znesek nižji od 30 EUR, program od zneska 30 EUR izračuna sorazmerni del glede na dneve prisotnosti na delu
  • Če je znesek višji od 30 EUR, program izračuna dejansko kilometrino, ki pripada delavcu glede na dneve prisotnosti na delu.

V kolikor delojemalec delodajalcu predloži dokazilo o nakupu imenske neprenosne mesečne vozovnice (javni prevoz), se le ta ne upošteva v davčno osnovo in lahko sledite navodilom na povezavi: https://usersite.datalab.eu/pantheonusermanual/tabid/316/language/sl-si/topic/vnos-relacije-za-prevoz-na-delo/htmlid/9021/default.aspx

FURS v pojasnilu iz dne 9.7.2021 navaja, da bi delodajalci, ki zaposlenim obračunavajo povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini kilometrine 0,18 eur, morali razliko med tako izračunanim povračilom in ceno javnega prevoza vključiti v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Navodila za izračun prevoza za povračila stroškov prevoza nad novo Uredbo, so v pripravi in jih bomo objavili naknadno.

VIR:

 

  • Nova uredba o povračilu prevoza

Zadnja sprememba: 12. 7. 2021 @ 13:58

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...