Novice

19

Spoštovani uporabniki PANTHEON-a,

Vlada Republike Slovenije je 8. aprila 2021 sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži, s katero  se ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji. Navedeno pomeni, da so po novem zavezanci za plačevanje stroškov ravnanja z nastalo odpadno embalažo (t. i. embalažnine) vsa podjetja in samostojni podjetniki, ki prvič dajejo na trg RS embalirano blago, brez izjem.

Za sistem ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji velja proizvajalčeva razširjena odgovornost. To pomeni, da je tisti, ki daje proizvod na trg, odgovoren za ta proizvod tudi potem, ko ga potrošnik zavrže. Z namenom zagotavljanja celovitega ravnanja z odpadno embalažo na območju Republike Slovenije je tako nova embalažna uredba ukinila dosedaj določene izjeme in predpisala obveznost vsem podjetjem, ki uvažajo ali ki na slovenski trg dajejo embalirano blago, da se vključijo v embalažno shemo in obveznost, da za embalažo dano na trg plačajo embalažnino.

Uredba velja od 24. aprila 2021, pri čemer je v uredbi določeno, da so se morali zavezanci (tj. podjetja in samostojni podjetniki, ki na trg RS dajejo embalirano blago) v roku 30 dni – torej do 24. maja 2021 vključiti v sistem ravnanja z odpadno embalažo oz. v skupni sistem pri eni od družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE). S tem je podjetjem omogočeno, da zanje izbrana DROE izpolnjuje zakonsko obveznost ravnanja z njihovo embalažo.

V kolikor podjetje ne bi izpolnjevalo zahtev, ki jih predpisuje uredba so predvidene sankcije. Kazni se gibljejo od 1.200 do 4.000 €.

Da bi pravilno izdelali in oddali Poročila o embalaži na DROE v programu PANTHEON smo za vas opisali postopek izdelave poročila po korakih in za posamezne korake pripravili primere:

 

  1. Proces Poročanja o embalaži na DROE
  2. Določanje embalaže na Identu
  3. Določanje embalaže na Identu - Uvoz embalaže iz Excela
  4. Šifrant embalaže/odpadkov - Šifrant vrst materiala 
  5. Vrste dokumentov za evidentiranje sekundarne ter terciarne embalaže
  6. Inventura pred izdelavo Poročila o embalaži
  7. Izdelava Poročila o embalaži na DROE

 

Navodila bomo za vas še dopolnjevali in dodali dodatne primere, za vaše lažje delo.

Vabljeni tudi na posvet o Embalaži 2021, ki ga bomo za vas organizirali dne 8.9.2021 ob 9:00 uri.

Uspešno delo s PANTHEON-om želimo,

Svetovalci za podporo, Datalab SI d.o.o.

 

  • Navodila - Poročilo o embalaži na DROE - Embalaža 2021

Zadnja sprememba: 19. 8. 2021 @ 17:08

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...