Novice

14

 

Spoštovani uporabniki programa PANTHEON,

 

Kot smo napovedali, prihaja nova generacija poslovno informacijskega sistema PANTHEON 11, ki digitalizacijo poslovanja povezuje z novo dimenzijo varnosti!

 

Strateška zaveza Datalaba je, da celotnemu ekosistemu omogoča sodoben, varen in zanesljiv poslovni program na vseh ravneh poslovanja. Ob tem z uporabo najsodobnejših rešitev skrbi za digitalizacijo poslovanja in varnost podatkov, ki nam jih vsakodnevno zaupa več kot 77.000 uporabnikov PANTHEON-a.

V preteklem obdobju smo naredili velik korak naprej v smeri digitalizacije poslovanja in procesov. Vpeljali smo rešitve za ePoslovanje, od eRačunov, eKnjižb, eDokumentacije, SMS obveščanja, eIzmenjave in eIzvršbe.

 

PANTHEON 11 prinaša dodatni korak v smeri varnosti podatkov

Podatki predstavljajo eno najdragocenejših, a tudi najbolj ranljivih sredstev vašega podjetja. Celovito zajeti, arhivirani in strukturirani podatki morajo biti popolnoma zaščiteni in dostopni zgolj pooblaščenim osebam v vašem podjetju. Evolucija nove generacije informacijskega sistema odlikuje PANTHEON 11 z eno najvišjih stopenj varnosti. Gre za celovito varnost podatkov, ne glede na to ali vaš program gostuje na strežnikih v oblaku in ga imate nameščenega na lastni infrastrukturi.


Varovanje podatkov na nivoju vrstic (RLS)

S PANTHEON verzijo 10.0.28.00 vključujemo varovanje podatkov na nivoju vrstic (Row Level Security - RLS) kot obvezno nadgradnjo za vse uporabnike. Nadgradnja brez RLS ne bo več mogoča.

Varovanje podatkov na nivoju vrstic zagotavlja varovanje podatkov z določanjem avtorizacij tako za PANTHEON kot za vse povezane aplikacije. Za zunanje povezave na PATHEON bazo bo od verzije 28.00 naprej potrebno določiti uporabnika za to povezavo. V kolikor povezava ne bo določena, branje podatkov ne bo več možno.

Podrobnosti in kako RLS deluje v praksi si lahko preberete TUKAJ.

 

Zakaj nadgraditi poslovni sistem na PANTHEON 11?

S prehodom na novo generacijo PANTHEON 11, bomo prenehali z razvojem PANTHEON X, vse zakonske spremembe in nove funkcionalnosti bodo po 17.6.2022 na voljo samo še na novi verziji PANTHEON 11.


Preverite delovanje zunanjih dodelav preko ARES postopkov.

Ker imate uporabniki nekatere zunanje rešitve in postopke v poslovnem procesu prilagojene vašemu poslovanju in le-ti niso del programa PANTHEON, vam svetujemo, da s partnerji preveriti delovanje vseh dodelav in lastnih rešitev.

Avtorizacije delujejo z obstoječimi nastavitvami. Za ARES dodelave bo pripravljen ARES compatibility mode, ki bo omogočal nespremenjeno delovanje brez upoštevanja RLS in bo deloval za vse postopke za obdobje enega leta. 

Za posodobitev uporabniških dodelav in ARES postopkov si lahko na povezavi podrobnejša navodila pogledate opise sprememb in potrebnih dodelav ter koristne primere za reševanje in implementacijo. 

Pripravili smo tehnična navodila s primeri, razlago arhitekture, delovanja in posameznih funkcionalnosti ter navodila, kako pristopiti k posodobitvi kode.

 

Na kaj morate biti pozorni pred migracijo oz. prehodom na generacijo programa PANTHEON 11?

Verzijo programa 28.00, ki bo izšla dne 17.6.2022 bo mogoče nadgraditi oziroma uporabljati le na Microsoft SQL Server 2017 ali novejšem.

Na vseh verzijah nižjih od MSSQL 2017 bo program CLOTHO pred nadgradnjo javil spodnjo napako, pri čemer nadgradnja ne bo več možna: 

MSSQL 2017 je kot najnižja verzija potrebna za pravilno delovanje RLS pri čemer pa Microsoft zagotavlja aktivno podporo samo do novembra 2022. Več o Microsoft podpori MSSQL verzij si lahko ogledate na tej povezavi.  

Priporočamo nadgradnjo strežnikov na verzijo MSSQL 2019. 

 

Uporabniki, ki imajo SQL različico Standard ali Enterprise, morajo pred nadgradnjo kupiti nove licence na višji verziji. Pri večjih okoljih je Microsoftovo priporočilo postavitev novega okolja in šele nato migracija baz. Ob takem načinu dela pride do manj težav oz. zapletov.

 


 

S prihajajočimi zakonskimi spremembami s 1. septembrom 2022 (novi REK-i) bo za nadgradnjo PANTHEON-a potrebna strežniška infrastruktura Microsoft SQL Server 2017 ali novejša, zato z vašimi partnerji preverite verzijo in po potrebi poskrbite za menjavo na višjo verzijo SQL strežnika.

 

 

Za uporabnike PANTHEON Gostovanja opozorilo glede verzije SQL strežnika ne velja, ker so v načinu Gostovanja strežniki že nadgrajeni na zadnjo verzijo.

V kolikor želite pomoč naše podpore pri nadgradnji MSSQL serverja si prosim rezervirajte termin preko zahtevka: pomoc@datalab.si  

Ker se datum 17.6.2022 hitro približuje, vam priporočamo, da čimprej kontaktirate vaše partnerje in testno preverite delovanje vašega programa in delovanje povezav z zunanjimi rešitvami.

Za več informacij kontaktirajte vašega pooblaščenega partnerja oz. Datalab na

01 25 28 950 ali pišite na prodaja@datalab.si

 

Želimo vam uspešno poslovanje!

 

Ekipa Datalab

 

 

  • PANTHEON 11 - nova generacija programa

Zadnja sprememba: 14. 6. 2022 @ 10:58

Komentiraj

Trenutno ni komentarjev. Bodi prvi!

Napiši komentar

Prosimo registrirajte se in nato napišite komentar!

Add Content...