Dodavanje novog korisnika
Dodavanje novog korisnika
Dodavanje novog
korisnika
 |
Korisnike mogu dodavati ili brisati samo korisnici, koji imaju SysAdmin
privilegije na SQL serveru. Za više informacija pogledajte
SysAdmin korisnici. |
1. Izbor administratorske konzole
Najprije iz menija izaberemo tj. otvorimo administratorsku konzolu.

2. Dodavanje novog korisnika
Status korisnika programa možemo dodijeliti svakom subjektu, kojeg prethodno
unesemo u šifrant subjekata!
Ako:
- iz menija desnog klika iz razgranate strukture funkcija administratorske konzole
izaberemo opciju "Nova grupa korisnika" i onda
kliknemo na ikonu za dodavanje novog korisnika
, ili
- se na razgranatoj strukturi funkcija administratorske konzole postavimo na
naziv pojedine skupine i onda kliknemo na ikonu za dodavanje novog
korisnika
, ili
- se na razgranatoji strukturi postavimo na naziv postojećeg korisnika
otvori se panel za pregled i unos korisnika programa.

Korisnika definiramo sa:
Korisnik
|
dvocifrena proizvoljna alfanumerička šifra korisnika programa.
Za program je rezervisano korisničko ime "SA", zato
dodavanje korisnik s takvom šifrom nije dozvoljeno. Pri pokušaju snimanja
takvog korisnika program javi grešku (pogledajte
Otvaranje korisnika sa šifrom SA nije dozvoljeno!).
Prije snimanja šifre program još provjeri ako korisnik s takvom šifrom
već postoji. U takvom primjeru program javi grešku (pogledajte
Korisnika s tom šifrom već postoji!).
Unos šifre je obavezan. Zato snimanje korisnika bez unosa te šifre
nije moguće (pogledajte Unos
šifre je obavezan! Promjene neće biti snimljene!).
|
| Jezik |
izaberemo jezik, u kojem želimo
koristiti korisnički interfejs (meniji Iris poruka i jezik na
obrascima). Predefiniran izbor je "Zadato" - korisnički
interfejs biće u istom jeziku kao program.
Postavke će imati učinak nakon prve slijedeće nadogradnje!
U primjeru, da se jezik, postavljen pri korisniku ne podudara s jezikom
programa, a na imeniku za nadogradnju postoji verzija programa u izabranom
jeziku i za izbrano zakonodavstvo, program javi grešku. |
Subjekt
|
iz
šifranta
subjekata izaberemo subjekt (obično
radnika, a možemo takođe kupca, ...), kojem dodjeljujemo status korisnika
programa.
Unos subjekta je obavezan. Zato snimanje
korisnika bez unosa tog podatka nije moguće (pogledajte
Unos
subjekta je obavezan! Promjene neće biti snimljene!).
|
| Odjel |
izaberemo
odjel,
u koji korisnik programa spada. Podatak u skladu sa odgovarajućim
postavkama
možemo koristiti pri kreiranju dokumenata, pogledajte npr.
izdate
fakture. |
| APP potpisnik |
ime
potpisnika virmana. Polje ispunimo samo, ako koristimo elektronski platni
promet i taj je korisnika takođe potpisnik
elektronski posredovanih platnih
naloga. |
| Aktivan |
Zbog referentnog integriteta nije moguće brisati korisnika. U tom slučaju se
korisnik označi kao neaktivan. |
| Administrator |
korisniku dodijelimo
administratorska prava |
| Stara šifra |
U slučaju promjene šifre korisnika tu upišemo staru-postojeću šifru. |
| Nova šifra |
Upišemo novu šifru |
| Potvrdi lozinku |
Novu lozinku još jednom potvrdimo |
 |
Podatak o odjelu, u koji korisnika spada, koristi se
takođe kao predefinirani odjel pri izradi narudžba
i dokumenata izdavanja, prijema, prijenosa itd. u modulu
Roba. |
U traci sa zadacima unosnog prozora nalazimo funkcije:
 |
dodaj novog korisnika - otvori
prazan unosni prozor za unos novog korisnika (kako pokazuje slika gore) |
 |
snimi - snimi unesene podatke o korisniku Prije
snimanja šifre program još provjeri, ako korisnik s takvom
šifrom već postoji. U takvom slučaju program javi grešku (pogledajte
Korisnik s tom šifrom već postoji!).
Korisnika po pravilu unosimo na trenutno izabranoj bazi. Zato nam
program prije nastavljanja ponudi takođe mogućnost, da korisnika dodamo
na sve baze podataka na serveru (pogledajte
Da li želite kopirati
korisnika na ostale baze).
Korisnika možemo na ostale baze podataka na serveru razmnožiti naknadno,
onda kada je već snimljen, pomoću funkcije u
meniju desnog klika mišem.
|
 |
poništi promjene - poništi
unesene podatke o korisniku |
3. Označavanje korisnika kao neaktivnih
Zbog očuvanja referencijalnog integriteta baze podataka korisnike nije
moguće brisati iz baze. Korisnika međutim možemo označiti kao neaktivnog
(npr. u slučaju napuštanja firme) tako što isključimo kvačicu Aktivan.

Prenošenje korisnika među grupe uredimo u
Pregledu korisnika.