Navodila za PANTHEON

 Categories
[Collapse]Uporabniški priročnik za Datalab PANTHEON
 [Expand]Shema pogodb
 [Collapse]Pogosta vprašanja o PANTHEON-u (F.A.Q.)
  [Expand]Davčno potrjevanje računov
   Priprava izpisa za fiskalizacijo
   Delo z davčno potrjenimi računi v PANTHEON™-u
  [Expand]GDPR v PANTHEON™-u
   FAQ Plače po ZIUZEOP
   Prehod iz Novi Pos
 [Expand]Izpeljanke programskega paketa DataLab Pantheon™
 [Expand]Kako začeti?
 [Expand]ePoslovanje
 [Expand]Nastavitve
 [Expand]Naročila
 [Expand]Blago
 [Expand]Proizvodnja
 [Expand]Servis
 [Expand]Kadri
 [Expand]Denar
 [Expand]Plansko-analitska orodja ZEUS
[Expand]Vodič po Datalab PANTHEON-u
[Expand]Vodič po PANTHEON Web Light
[Expand]Uporabniški priročnik za PANTHEON WEB LIGHT
[Expand]Uporabniški priročnik za mobilni POS
[Expand]Vodič po mobilnem POS-u
[Expand]Vodič po PANTHEON VET
[Expand]Vodič po Datalab PANTHEON Farming
[Expand]Uporabniške strani
[Expand]Nasveti o podjetništvu

Load Time: 1281,2603 ms
print   |
Label

Prehod iz Novi POS na POS X in nadgradnja na 21.00 +

 

(v delu)

 

Z verzijo 21.00 se iz Pantheon baze zaradi optimizacije brišejo tabele Novega POSa, zato  je za bivše in trenutne uporabnike Novega POSa pomembno, da preberejo in upoštevajo navodila v nadaljevanju.

 

 

Takoj na  začetku vam svetujemo, da ne nadgrajujte na 21.00+, v kolikor niste poskrbeli za prehod iz Novega posa na Pos X in niste naredili varnostne kopije podatkov.

Koraki bi si pred nadgradnjo na 21.00+   za bivše in  morebitne obstoječe uporabnike NOVI POS morali slediti takole:

  1. Nastavitev in uporaba POS X ( s sinhronizacijo ali brez)
  2. prenehanje uporabe NOVI POS
  3. Varnostna kopija baz podatkov
  4. Nadgradnja na Pantheon 21.00 + ( in s tem brisanje tabel Novega POSa iz Pantheon baze)

Podrobneje v nadaljevanju.

 

Prehod na POS X

Da uporabniki Novega POSa ne bi bili prikrajšani pri funkcionalnostih pri prehodu na POS X, se je POS X razvijal v smeri funkcionalnosti, ki jih je ponujal Novi POS. POS x tako kot Novi POS omogoča tudi  zaslon na dotik in sinhronizacijo na centralno bazo. Obe funkcionalnosti sta opcijski in se ju bomo dotaknili v nadaljevanju.

Navodila za  nastavitve in uporabo POS X se nahajajo na tej povezavi

https://usersite.datalab.eu/pantheonusermanual/tabid/316/language/sl-si/topic/pantheon-pos-x/htmlid/1006351/default.aspx

Nastavite in uporaba zaslona na dotik v POS X:

https://usersite.datalab.eu/pantheonusermanual/tabid/316/language/sl-si/topic/pantheon-pos-x-zaslon-na-dotik/htmlid/1006807/default.aspx

Predlagamo, da  za izdajo računa preko POS X uporabljate različno vrsto dokumenta, kot ste jo za sinhronizacijo dokumentov iz Novega POSa v Pantheon.

Številčenje bo šlo od  računa številka 1. Ne pozabit na dopolnitev internega akta

 

 

 

 

Sinhronizacija: da ali ne?

Kot omenjeno, Pantheon s POS X omogoča tudi sinhronizacijo iz dislocirane enote. To pomeni, da se podatki ob izdaji računov ne zapišejo direktno v centralno bazo, ampak se iz dislocirane baze preko storitve sinhronizacije sinhronizirajo v centralno bazo na določen interval. Ta storitev je priporočljiva v primeru performančnih ali drugih ovir, kjer direktna povezava na centralno bazo ni mogoča/ zadostna.

Tudi licenciranje za sinhronizacijo je posebno (potrebna bo posebna licenca " POS SYNC").

  Razmislite o tem, da najprej poskusite uporabljati blagajno z direktno povezavo na centralno bazo.

 

 

Sinhronizacija da?

Za  namestitev  in delovanje API SYNCa je pogoj Windows server 2016+.

V primeru potrebe postavitve sinhronizacije priporočamo, da sledite navodilo objavljenimi na: https://usersite.datalab.eu/pantheonusermanual/tabid/316/topic/namestitev-sinhronizacije/htmlid/1000000308/default.aspx,  kjer je predstavljena namestitev SYNC API-ja in konfiguracija na dislocirani enoti.

 

Sinhronizacija ne

V tem primeru je  nastavitev mnogo lažja, saj se bodo dokumenti zapisovali neposredno v centralno bazo. Na delovno postajo namestite Pantheon (RT) in  ustrezno nastavite parametre (ini), da se program vedel, kam povezati.

Več tukaj: https://usersite.datalab.eu/pantheonusermanual/tabid/316/language/sl-si/topic/vrste-namestitve-glede-na-konfiguracijo-mreze/htmlid/3787/default.aspx

 

Sinhronizacija podatkov iz NOVI POS

Preverite, da so vsi podatki iz Novi POS  preneseni na centralno bazo oz tabele: Ob zagonu Novega POSa bi moralo prikazati log brez napak. Za dodatno kontrolo lahko podatke med Novim POSom in Panthoenom primerjate tudi ročno. Škodi ne.

 

 

 

Varnostna kopija

 Zaradi brisanja tabel vezanih na Novi POS predlagamo, da si naredite varnostno kopijo , zlasti podatkov vezanih na NOVI POS. Lahko tudi vseh.

 Uporabnikom gostovanja  (Pantheon/ Datalab HOST, ki imajo baze na Telekomovih strežnikih)  bomo  za arhiviranje poskrbeli na Datalab SI na vašo zahtevo. Za arhiviranje se obrnite na  pomoc@datalab.si.

Pred nadgradnjo na verzijo 10.0.21.00 (ali višjo) preko programa Clotho boste  predvidoma opozorjeni, da naredite varnostno kopijo.

 

 

Ravno tako vam sam program ne bo pustil nadgraditi na verzijo 21..00, v kolikor je varnostna kopija starejša od nekaj dni. 

 

Vseeno predlagamo, da  že pred nadgradnjo za varnostno kopijo poskrbite tudi ročno: Preko  programa Clotho to storite tako, da obkljukate »shrani/ naloži programe« in »shrani naloži podatkovno bazo«. Novo ustvarjeni datoteki skrbno shranite. "Shrani/ naloži programe" arhiv je pomemben, saj vsebuje verzijo programa/programov, usklajeno z verzijo baze. »shrani naloži podatkovno bazo« je še toliko bolj pomemben.

 

Dodatno lahko za varnostno kopijo  baze poskrbite preko Management studia: (https://docs.microsoft.com/en-us/sql/relational-databases/backup-restore/create-a-full-database-backup-sql-server?view=sql-server-ver15).

Varnostne kopije skrbno shranite.

 Ali so bila ta navodila uporabna?
Vaše povratne informacije bodo prispevale k boljši pomoči.
Komentarji
Komentarji so izpostavljeni tudi na forumu.