Rank: Advanced Member
You have been a member since:: 29/12/2010(UTC) Posts: 31
|
Pozdrav,
firma koju sam vodio na svom racunaru sa Pantheonom na SQL 2005 zeli imati vlastito knjigovodstvo. Kupila je 1 SE licencu i treba da prebacim bazu na njen računar. Šta je bolje: da instaliram SQL 2005 ili 2008 pošto je aktuelna demo verzija za download sa SQL 2008. Probao sam sa 2008 ali mi javlja collation conflict. Deinstalirao sam i pokusacu ponovo: - posto je baza kreirana na 2005, da li da instaliram taj SQL ili mogu i 2008 - ja bih naravno volio ovo drugo, ako je moguce? Dok sam vrsio instalaciju aktuelnog demo programa sa SQL 2008 nisam primjetio da sam ikako mogao izabrati collation? Dakle: i na novi računar instalirati SQL 2005 ili mogu i 2008, a da mogu bez problema raditi na postojećoj bazi, kako?
Hvala
|
|
|
|
|
|
Rank: Datalab
You have been a member since:: 24/04/2009(UTC) Posts: 132
|
Pozdrav, Collation servera u trenutnoj instalaciji na ftp je slovenian CI_AS. Baza vam je sigurno sa starim collation slovenian CI_AS_1250. Dakle imate dvije varijante a) ili mijenjati collate baze na novi (sto vam preporucujem; jer pravila sortiranja definitivno utiču na brzinu pojedinih querija). b) ili skinuti instalaciju SQLa, rucno instalirati (ne kroz setup na ftp) i odabrati u okviru instalacije collate slovenian CI_AS_1250. Collation mozete mijenjati na dva načina, kroz DataLabAdmin tool: https://usersite.datalab...guage/sl-SI/Default.aspxili kroz nadogradnju (treba vam za to jos jedna nova baza na serveru iz koje ce te pokrenuti upgrade sa promjenom collate, mozete iskoristiti demo sa naseg ftp). Moja preporuka: SQL2008 i promjena collation baze... LP
|
|
|
|
|
|
|
Hvala puno, svakako bih volio zadrzati 2008 kad moze. Nadogradio sam bio - jednostavna nadogradnja, ali collate nije bio popravljen. Primjetio sam poslije da ima opcija za zakaciti kod napredne nadogradnje: popravi collate - jel to to? Ako jeste, uradicu sve ponovo sa tom opcijom. Hvala jos jednom na brzoj reakciji.
|
|
|
|
|
|
Rank: Datalab
You have been a member since:: 24/04/2009(UTC) Posts: 44
Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
|
Collation se nece popraviti ako nadogradnju vršite iz baze kojoj želite promijeniti stari SLOVENIAN CI_AS CP1250 collation na novi collation SLOVENIAN CI_AS, kako Vam je kolega Harun.S sugerisao, potrebna Vam je još jedna dodatna baza na novoj MSSQL instanci, iz koje ćete pokrenuti nadogradnju i popravak (promjenu) collationa u toj staroj bazi. Za ovu namjenu kako je kolegao i naveo možete koristiti i demo bazu sa našeg ftp-a, npr. BA_MF_Demo, koju ćete zakačiti na novu MSSQL 2k8 instancu ftp://ftp.datalab.ba/databases/logujete se u ovu novu BA_MF_Demo bazu, kreirate dodatnog usera sa admin pravima, kojeg nemate u staroj bazi, naprimjer novog usera "Testni user", login TT, i nakon toga se logujete u novu bazu (BA_MF_Demo) sa ovim userom TT (popravak collationa ne radite sa userom koji je aktivan u obje baze, iz ovog razloga se kreira novi PA user), i pokrenete nadogradnju stare baze sa panela nadogradnja dok ste logovani sa userom TT u novoj bazi, i oznacite opciju "popravi collate", nakon zavrsene nadogradnje, logujte se u staru sa userom AD i provjerite da li je collation uspješno popravljen, nakon uspjesno promijenjenog collationa, mozete bazu jos 1x nadograditi na isti build. Edited by user 25 April 2012 16:30:03(UTC)
| Reason: Not specified
|
|
|
|
|
|
|
Hvala puno Aleme, nekon jucerasnje Harunove sugestije vec sam izvrsio nadogradnju iz Demo baze koja mi je dosla uz instalaciju, sa ukljucenom opcijom: popravi collate, prema uputstvu sa usersita iskljucio sam nadogradnju aktivne baze, ali nisam kreirao novog usera - nisam to vidio u uputstvu. Nebitno, uradicu sutra novu nadogradnju sa novim userom, samo se pitam: trenutno su mi baze nadogradjene na 60.22, ima li efekta ponovna nadogradnja baza na istu verziju ili moze li se ici-vratiti na 60.21, a to samo zbog popravke collate, posto 60.23 cuvam za tu pozeljnu zavrsnu (ponovnu) nadogradnju (koja je pretpostavljam obicna - jednostavna, bez popravke collate - koja je vec prethodno popravljena). Hvala jos jednom, i Vama i Harunu!
p.s. A sta je vec uradjena nadogradnja uradila moci cu vidjeti tek sutra, kad se deblokira licenca (promjeni ser broj) i mognem koristiti PA, pristupiti bazama, jer mi je taj problem danas iskrsnuo neocekivano.
|
|
|
|
|
|
|
Sve je ispalo OK, collation popravljen, baze nadogradjene, hvala Vam puno. Hvala Aleme i Harune.
|
|
|
|
|
|
Forum Jump
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.
Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)Powered by YAF 1.9.6.1 Under DNN |
YAF © 2003-2026, Yet Another Forum.NETThis page was generated in 0.596 seconds.