Usersite
»
UserSite SI
»
Kadri
»
Plače
»
Knjiženje boleznin
Rank: PA User
You have been a member since:: 02/03/2010(UTC) Posts: 23
|
Glede na IKS 07/2020 bi se naj boleznine knjižile po bruto načelu, mi jih sedaj knjižimo po neto načelu, glede na program mislim, da ne omogoča direkt knjiženja po bruto načelu. Kako imate vi to urejeno, prosim za mnenja. Hvala
|
|
|
|
|
|
Rank: Advanced Member
You have been a member since:: 31/01/2011(UTC) Posts: 35
|
Na to temo sem že dala "predlog za izboljšavo" na Helpdesk in je bilo predano na "višji nivo". Mislim da bodo uredili.
|
|
|
|
|
|
Rank: Newbie
You have been a member since:: 16/04/2013(UTC) Posts: 5
|
Pozdravljeni, Sem nastavila knjiženje po bruto načelu in z kljukico pri knjiženju Knjiženje obračunanih prispevkov mi knjiži tudi obračunane prispevke, knjiženje stroškov plač za refundacije knjižim na ločen konto (7411..), kjer dobim zneske za refundacije in potem dodam knjižbe terjatev do zavoda (zzzs ali zavod za zaposlovanje in prihodke, oz. zaprem samo obračunane prispevke (2581) z knjiženjem prihodkov. Upam, da vam kaj pomaga moja rešitev. Lep dan, Irena
|
|
|
|
|
|
|
Ja, saj dodatno delo je potrebno, če hočemo knjižiti tako. A v večini knjižite po bruto načelu ali ne?
|
|
|
|
|
|
Rank: Advanced Member
You have been a member since:: 31/01/2011(UTC) Posts: 35
|
Zdaj ja, po bruto sistemu. Tudi za leto 2020 sem popravila.
|
|
|
|
|
|
You have been a member since:: 19/01/2014(UTC) Posts: 6
|
Kofra, kje ste to nastavili?
|
|
|
|
|
|
|
v vrsti zasluškov (za vse refundacije in covid vračila) spodaj npr. konto Bruto/debet 4711/2501, konto neto 2501/2510 npr. potem pa po knjiženju temeljnice s kljukico obračunani s teh kontov še dodala knjiženje na 1641/7681
|
|
|
|
|
|
|
Ne razumem glede s kljukico obračunani, saj to ti itak sam knjiži prispevke, to potem ročno knjižite al kako? Lahko kakšno sliko prosim, hvala.
|
|
|
|
|
|
|
Kljukica je pomembna, da knjiži vse tudi samo obračunane plače, je pa pogoj da so v vrsti zasluška za refundacije (rek1-105) nastavljene knjižbe, kot sem navedla primer, pa v šifrantu vrste dela (BR), samo obračunane prispevke ločimo z analitičnim kontom npr.4743 prispevki refundacija. Z izpisom temeljnice sumarno po kontih potem dobim seštevek bruto refundacij 4711, in seštevek samo obračunanih prispevkov 4743, in te zneske potem dodatno knjižim oz. se knjiži zahtevek za refundacijo, ki se mora ujemati s temi konti (164/768). Upam, da je razumljivo
|
|
|
|
|
|
|
Ja, hvaala razumem kaj mislite in bom tudi sama začela tako delat.
|
|
|
|
|
|
You have been a member since:: 05/03/2019(UTC) Posts: 5
|
VPRAŠANJE TEDNA ”Delavec je bil odsoten zaradi bolezni. Nadomestilo, ki ga delavec prejme, delodajalcu na podlagi zahtevka povrne ZZZS. Kako naj uporabnik to knjiži?“ ODGOVARJA Mag. Jana Trbižan, svetovalka Zveze RFR
Uporabnik – delodajalec obračuna plačo delavcu skupaj z nadomestilom plače za odsotnost zaradi bolezni v breme ZZZS (boleznino). Nadomestilo plače in zahtevo za povračilo plače od ZZZS lahko knjiži po neto ali bruto načelu. Po neto načelu se odhodki za nadomestilo plače in prihodki za refundirano nadomestilo plače od ZZZS ne izkazujejo. Torej gredo vsa knjiženja le prek kontov stanja (terjatev in obveznosti). Če pa uporabnik uporabi bruto načelo, izkazuje tudi odhodke in prihodke, povezane z nadomestilom plače. Določeni uporabnik po bruto načelu boleznino knjiži v breme stroškov dela (na kontu 4641 – Nadomestila plač zaposlenih) in v dobro obveznosti do delavca in do države (na kontih skupin 21 in 23). Ko delavcu izplača plačo, zmanjša obveznosti do delavca in do države (na kontih skupin 21, 23/110). Takrat pa knjiži tudi odhodke po načelu denarnega toka (plače in druge izdatke zaposlenim po denarnem toku na kontih podskupin 400, 401/499). Ko izda zahtevek ZZZS, vzpostavi terjatev (na kontu 1709) in pripozna prihodke po načelu poslovnega dogodka (na kontu 7600 – Prihodki iz sredstev javnih financ za nadomestilo plače). Ko prejme plačilo, zapre terjatev do ZZZS in knjiži prihodek po denarnem toku (799/740200). Drugi uporabnik po bruto načelu najprej vzpostavi neplačane tekoče odhodke (na kontih podskupine 180) in obveznosti do delavca in do države (na kontih skupin 21 in 23). Obveznosti zmanjša, ko delavcu izplača plačo (na kontih skupin 21, 23/110), hkrati pa knjiži tudi odhodke za nadomestila plače po denarnem toku (na kontih podskupin 400, 401/180). Ko za znesek boleznine izda zahtevek ZZZS, vzpostavi terjatev in neplačane prihodke (1709/281). Po prejemu plačila zapre terjatev do ZZZS (110/1709) in knjiži prihodek po denarnem toku (281/740200).
|
|
|
|
|
|
Usersite
»
UserSite SI
»
Kadri
»
Plače
»
Knjiženje boleznin
Forum Jump
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.
Orange-Grey Theme Created by Ingo Herbote (WatchersNET.de)Powered by YAF 1.9.6.1 Under DNN |
YAF © 2003-2026, Yet Another Forum.NETThis page was generated in 0,420 seconds.