Utilizarea unei date diferite în afișarea rapoartelor financiare
Utilizarea Datei 2 în afișarea rapoartelor financiare
 |
Pe măsură ce diversele rapoarte financiare sunt calculate cu date diferite și alte criterii și sunt înregistrate în diverse tipărituri, recomandăm să le salvați într-un șablon. Șabloanele sunt legate de o formă specifică de raport financiar.
|
În șablonul de raport financiar există comutatorul D.2. Dacă este marcat într-o poziție a raportului financiar, calculul pozițiilor utilizează un set diferit de date față de alte poziții ale raportului financiar (vezi Raportul Situației Financiare - Data 2). Comutatorul este eficient doar la pozițiile unde în formula apar conturi de valori (ex. #K760%). Prin urmare, nu poate fi utilizat (sau nu are efect) la pozițiile unde formula face referire la a doua poziție a bilanțului (ex. #A51#).
Comutatorul și criteriile suplimentare de date sunt utilizate în contul de profit și pierdere (vezi exemplul de mai jos) și în situația fluxurilor de numerar.
Putem evita în mare parte utilizarea Datei 2 prin nealegerea jurnalului inițial ca criteriu. O astfel de considerație se aplică doar în cazurile în care Data 2 este utilizată pentru a elimina soldul de deschidere al fiecărei categorii de raport financiar.
Un exemplu de raport anual P&L:
Una dintre categoriile de bilanț sau situație P&L este formula pentru Schimbarea stocului de produse, semifabricate și produse neterminate. Pentru această formulă este necesară informația Datei 2. În acest scop trebuie îndeplinite două condiții:
- în prima zi a perioadei (anul financiar curent) trebuie introdus doar soldul inițial al stocului în registrul general,
- în Data 2 se introduc datele de la 02.01. până la 31.12. ale anului fiscal pentru care se pregătește calculul.
Concepem o formulă logică într-o poziție a raportului financiar după cum urmează:
- dacă tranzacția de debit (excluzând soldul de deschidere, care este înregistrat la data de 01.01.) este mai mare decât rulajul de credit, diferența dintre cele două este considerată ca o creștere a valorii stocului,
- dacă tranzacția de debit (excluzând soldul de deschidere, care este înregistrat la data de 01.01.) este mai mică decât rulajul de credit, diferența dintre cele două este considerată ca o scădere a valorii stocului.

Criteriile de date în astfel de cazuri sunt introduse:
- datele pentru toate pozițiile raportului financiar, precum și obligatoriu
- data 2 pentru pozițiile raportului financiar care utilizează alte criterii de date.
Când avem nevoie și de date pentru anul anterior, trebuie să setăm aceeași pereche de date pentru anul anterior.

 |
Când utilizăm formule din acel exemplu pentru calcularea schimbării valorii stocului de producție și producție neterminată în rapoartele financiare intermediare, care reduc soldul inițial, trebuie să omitem data soldului de deschidere în parametrul Date 2. |
Exemplu pentru afișarea raportului financiar pentru lună fără jurnal de deschidere:
P&L pentru martie 2015 are datele setate în Perioadă:
- de la 01.03.15 (prima dată a perioadei),
- până la 31.03.03 (ultima dată a perioadei).
Data din câmpul Perioadă - Data 2 pentru P&L care nu are jurnal de deschidere necesită date setate:
- de la 01.03.15 (prima dată a perioadei),
- până la 31.03.03 (ultima dată a perioadei).
Exemplu pentru afișarea raportului financiar pentru lună cu jurnal de deschidere:
P&L pentru perioada ianuarie-martie 2015 are datele setate în Perioadă:
- de la 01.01.15 (prima dată a perioadei),
- până la 31.03.03 (ultima dată a perioadei).
Data din câmpul Perioadă - Data 2 pentru P&L care nu are jurnal de deschidere necesită date setate:
- de la 02.01.15 (a doua dată a perioadei),
- până la 31.03.03 (ultima dată a perioadei).
 |
Pentru a simplifica munca noastră, ar fi recomandat să utilizăm șabloane diferite pentru rapoartele financiare care includ jurnalul de deschidere și cele fără.
|
Un exemplu de raport intermediar P&L:
Trebuie să fim atenți la utilizarea formularelor și Datei 2 pentru rapoartele P&L pe luni. Dacă setăm formule fără utilizarea Datei 2, tipul de document pentru soldul inițial trebuie să fie nemarcat (DT 400). În caz contrar, rezultatul (valoarea) din prima lună (ianuarie) va fi incorect. Necesitatea de a găsi diferențele între soldul de deschidere și suma la sfârșitul perioadei dispare.
Setarea criteriilor care nu iau în considerare jurnalul de deschidere este preferabilă pentru utilizarea unui extras al contului de profit și pierdere pe luni, deoarece rezultatul din ianuarie nu "strică" starea jurnalului de deschidere în articolele de stoc.