| Loading… |
|
|
Obrazec REK-O
 |
OPOZORILO
REK-O obrazec se v PANTHEON-u lahko kreira z nadgradnjo na verzijo 10.0.30.00.
|
Obračun davčnega odtegljaja (v nadaljevanju REK-O obrazec) se uporablja od 1. 1. 2023 dalje.
Do obrazca Obrazec REK-O dostopamo preko Kadri | Plače | Izpis, kjer na obrazcu Izpisi plač izberemo kategorijo izpisov Obrazci | FURS | Obrazec REK-O.
Gre za vrsto izpisa v PANTHEON-u: 3LU - Obrazec REK-O.
 |
OPOZORILO
Skladno z objavo novele ZDoh - 2AB v Uradnem listu RS, št. 104/2024 z dne 10.12.2024 in sprejetim Pravilnikom o spremembah pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev za izplačila so od 1.1.2025 uvedena nova polja na REK - O, ki so v PANTHEON - u kreirajo z nadgradnjo na verzijo 10.0.40.00, z dne 23.12.2024.
|
Kazalo vsebine:
- Kriteriji za izpis
- Izpis Obrazca
- Opis Obrazca
3.1. Podatki o zavezancu za davek
3.2. Podatki o zavezancu za davek
3.3. Podatki o pooblaščencu
3.4. Podatki o osebi odgovorni za sestavo obrazca
3.5. Podatki o dohodku
3.6. Davčni odtegljaj
3.7. Prispevki za socialno varnost delojemalca
3.8. Prispevki za socialno varnost delodajalca
|
1. Kriteriji za izpis

Obračun |
Obračun iz katerega želimo kreirati izpis.
|
Delavec |
Kriterij izpolnemo, če želimo izpisati Obrazec REK-O - Analitični del.
|
Način pošiljanja |
Imamo tri možnosti:
1. izpis
2. Pošlji na e-mail
3. Izvozi v mapo.
|
Direktorij izvoza |
V primeru izvoza izpisa izberemo direktorij izvoza. |
Ime priponke |
Vpišemo ime priponke, če izpis pošiljamo po e-mailu.
|
(Odpri mapo) |
S klikom na gumb se odpre mesto shranjene XML datoteke. |
(Izvozi v mapo) |
Ob kliku na gumb se bo datoteka izvozila oz. shranila tja kamor smo nastavili pot v polju Direktoriji izvoza. |
(Pošlji na e-mail) |
S klikom na gumb se odpre obrazec Pošiljanje iREK dokumetov na e-mail naslove zaposlenih. |
(Izpis) |
S klikom na gumb izpišemo obrazec. |
Vrste dokumentov |
Izberemo vrste dokumentov iz katerih bomo izpisovali. |
2. Izpis Obrazca
Obrazec (spodaj slika) se izpiše preko klika na gumb (Izpis) na obrazcu Izpisi plač.

3. Opis Obrazca
3.1. Podatki o zavezancu za davek
001
|
Naziv, ime in priimek
|
Izpiše se naziv davčnega zavezanca - izplačevalca. Ta podatek se črpa iz Naziva v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Podjetje | Osnovni podatki definiranega kot Naše podjetje.
|
002
|
Naslov
|
Izpiše se naslov davčnega zavezanca - izplačevalca. Ta podatek se črpa iz Naslova in Pošte v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Podjetje | Osnovni podatki definiranega kot Naše podjetje.
|
003
|
Davčna številka
|
Izpiše se davčna številka izplačevalca. Ta podatek se črpa iz Davčne štev. v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Podjetje | Osnovni podatki definiranega kot Naše podjetje.
|
004
|
Invalidsko podjetje
|
Obkroži se vrednost, DA ali NE glede na vrednost parametra Tip podjetja v Admin. konzoli | ... | Podjetje | Osnovni podatki:
- NE - parameter je (P)ravna ali (F)izična oseba
- DA - parameter je (I)nvalidsko podjetje.
 |
OPOZORILO
Posebnosti izplačila plač pri invalidskih podjetjih najdete TUKAJ.
|
|
3.2. Podatki o pooblaščencu
005
|
Naziv, ime in priimek
|
Izpiše se naziv pooblaščenca. Ta podatek se črpa iz Naziva v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Kadri | Osnovni podatki definiranega kot Pooblaščenca. Ob potrjenem preklopniku iz Administratorske konzole se polni Naziv2.
|
006
|
Naslov
|
Izpiše se naslov pooblaščenca. Ta podatek se črpa iz Naslova in Pošte v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Kadri | Osnovni podatki definiranega kot Pooblaščenca.
|
007
|
Davčna številka
|
Izpiše se davčna številka pooblaščenca. Ta podatek se črpa iz Davčne štev. v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Kadri | Osnovni podatki definiranega kot Pooblaščenca.
|
3.3. Podatki o osebi odgovorni za sestavo obrazca
005
|
Ime in priimek
|
Izpiše se naziv pooblaščenca. Ta podatek se črpa iz Naziva v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Kadri | Osnovni podatki definiranega kot Pooblaščenca. Ob potrjenem preklopniku iz Administratorske konzole se polni Naziv2.
|
006
|
Kontaktni podatki
|
Izpiše se naslov pooblaščenca. Ta podatek se črpa iz Naslova in Pošte v šifrantu Subjektov | Osnovni podatki, za podjetje, ki ga imamo v Adiminstratorski konzoli | ... | Kadri | Osnovni podatki definiranega kot Pooblaščenca.
|
3.4. Podatki o dohodku
010
|
Vrsta dohodka
|
Izpiše se šifra in naziv vrste dohodka (npr. 1001 Plače in nadomestila plač, drugi osebni prejemki iz delovnega razmerja kot na primer regres, jubilejne nagrade, ...).Ta podatek se črpa iz Vrsta dohodka v šifrantu Vrst dokumentov, za obračun plač, ki ga prikazujemo na obrazcu (je izbran kot pogoj izpisa).
V kolikor bodo uporabniki po 1.1.2023 ohranili obrazec REK-1 in vrsto dohodka 1001 bo program avtomatsko ponudil obrazec REK-O in vrsto dohodka.
|
010a
|
Povprečenje
|
Kadar gre za izplačilo dohodka, ki se na letni ravni povpreči (120.člen ZDoh-2: 1.odst.-dohodnki za pretekla leta sodnih odločb iz delovnih razmerij in 3.odst.-nadomestilo za služnost za več let). Pantheon trenutno ne dodaja oznake ali se dohodek povpreči.
|
011
|
Izplačilo za mesec/obdobje
|
Ta podatek se črpa iz Obdobja, za obračun plač, ki ga prikazujemo na obrazcu (je izbran kot pogoj izpisa). V primeru, če imamo več obračunov enakega tipa kot je izbran obračun na pogoju se na koncu izpiše še število takih obračunov.
Za vrste dohodkov 1089,1100,1127,1130,1131,1132,1133 je možno poročanje obdobja: od do.
|
012
|
Datum izplačila
|
Vpiše se datum izplačila. Ta podatek se črpa iz Dat.izplač, za obračun plač, ki ga prikazujemo na obrazcu (je izbran kot pogoj izpisa).
|
3.5. Davčni odtegljaj
101
|
Davčni odtegljaj
|
Tu se prikazuje osnova za vse obračunane Vrste zaslužkov
|
3.6. Prispevki za socialno varnost delojemalca
|
Obračunani
|
Obračunani prispevki
|
|
Za plačilo
|
Prispevki, ki so za plačilo.
|
201
|
Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost IZ pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
|
202
|
Prispevek za zdravstveno zavarovanje
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost IZ zdravstveno zavarovanje.
|
202a |
Obvezni zdravstveni prispevek |
Sem spada OZP Prispevek, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost IZ obvezni zdravstveni prispevek. |
202b |
Prispevek za dolgotrajno oskrbo |
|
203
|
Prispevek za starševsko varstvo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost IZ starševsko varstvo.
|
204
|
Prispevek za primer brezposelnosti
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost IZ zaposlovanje.
|
3.7. Prispevki za socialno varnost delodajalca
301
|
Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - Obračunani
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A081O). V podatek je vključen tudi seštevek zneskov prispevka delojemalca od neplačane odsotnosti in razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki na podlagi določb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2 bremeni delodajalca.
|
Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - Za plačilo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A081P). V podatek je vključen tudi seštevek zneskov prispevka delojemalca od neplačane odsotnosti in razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki na podlagi določb ZPIZ-2 bremeni delodajalca.
|
302
|
Prispevek za zdravstveno zavarovanje - Obračunani
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA zdravstveno zavarovanje.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A082O). V podatek je vključen tudi seštevek zneskov prispevka delojemalca od razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki na podlagi določb Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ bremeni delodajalca.
|
Prispevek za zdravstveno zavarovanje - Za plačilo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA zdravstveno zavarovanje.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A082P), ki ga mora zavezanec plačati v zakonsko določenem roku. V podatek je vključen tudi seštevek zneskov prispevka delojemalca od razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki na podlagi določb ZZVZZ bremeni delodajalca.
|
302a |
Prispevek za dolgotrajno oskrbo |
|
303
|
Prispevek za starševsko varstvo - Obračunani
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA starševsko varstvo.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A083O).
|
Prispevek za starševsko varstvo - Za plačilo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA starševsko varstvo.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A083P).
|
304
|
Prispevek za primer brezposelnosti - Obračunani
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA zaposlovanje.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A084O).
|
Prispevek za primer brezposelnosti - Za plačilo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA zaposlovanje.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A084P).
|
305
|
Prispevek za poškodbe pri delu - Obračunani
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA poškodbe pri delu.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A085O).
|
Prispevek za poškodbe pri delu - Za plačilo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Vrsta prispevka vrednost NA poškodbe pri delu.
Znesek je seštevek prispevka izračunanega na iREK obrazcih (polje A085P).
|
306
|
Prispevek za zavarovalno dobo s povečanjem - Za plačilo
|
Sem spadajo tisti Prispevki, ki imajo v polju Zav. doba s povečanjem vrednost.
|
 | Loading… |
 | Loading… |
|
|
|