
Backup automatizat în cloud
Atunci când îndeplinim toate condițiile pentru backup manual putem seta și automatizarea, care va efectua transferul bazei pe serverul Telekom la un anumit moment.
Backup automatizat în cloud a fost configurat în prezent prin aplicația Windows Task Scheduler și cu parametrii corect setați pe scurtătură, care pornesc procesul de backup în cloud.
Înainte de a seta parametrii pe scurtătură, pregătim datele necesare, pe care le vom folosi pentru definirea parametrilor. Avem nevoie de:
- un utilizator și o parolă, care are suficiente drepturi pentru a efectua backup-ul în cloud,
- denumiri exacte (nume) ale bazelor, pe care dorim să le transferăm în cloud,
- acces complet la server, deoarece prin clientul PANTHEON (adică clientul care nu este pe server) nu putem apela/rula automatizarea.
Parametrii pe care trebuie să îi luăm în considerare pentru executarea automată sunt:
- /L=AD:<parolaUtilizatorului>
parametru, care definește autentificarea automată a utilizatorului cu drepturi pentru backup automat
parametru, în care specificăm denumirile exacte ale bazelor, pe care dorim să le transferăm în cloud (în cazul mai multor baze, le separăm cu semnul punct și virgulă ' ; ')
parametru, care permite backup complet
parametru, care determină unde vom trimite backup-ul - în cazul în care nu este specificat, backup-ul se va efectua doar pe disc
parametru, care definește criptarea arhivei
Parametrii pentru executarea automată a backup-ului se setează astfel încât să creăm o scurtătură către fișierul sursă Pantheon.exe. Fișierul sursă Pantheon.exe se află în directorul unde este instalat programul PANTHEON, de obicei undeva în directorul "C:/Datalab/Pantheon".
Pentru a accesa directorul Pantheon, putem accesa și printr-o scurtătură pe desktop, făcând clic dreapta pe ea, selectând 'Proprietăți' / 'Properties' și făcând clic pe 'Deschide locația fișierului' / 'Open File Location'.

Imagine 1: Dacă facem clic dreapta pe scurtătura Pantheon, din meniul oferit de sistemul Windows selectăm 'Properties' / 'Proprietăți'.

Imagine 2: Deschidem directorul în care este instalat fișierul sursă 'Pantheon.exe' făcând clic pe 'Open File Location' / 'Deschide locația fișierului', sau ne putem poziționa prin File Explorer / Explorer pe calea specificată sub linia 'Target' / 'Cale'.
În directorul în care este instalat PANTHEON, căutăm fișierul Pantheon.exe și creăm o nouă scurtătură din acesta. Creăm o nouă scurtătură către fișierul sursă făcând clic dreapta pe Pantheon.exe în meniul Windows deschis și selectând 'Creează scurtătură' / 'Create Shortcut'. Odată ce am creat o nouă scurtătură, facem clic stânga pe ea și selectăm 'Proprietăți' / 'Properties'. Se deschide o nouă fereastră, care descrie detaliile scurtăturii.

Imagine 3: Exemplu de director în care este instalat PANTHEON. Făcând clic pe 'Creează scurtătură' / 'Create shortcut', se va crea o nouă scurtătură în acest director, pe care vom seta parametrii menționați anterior. Implicit, această scurtătură se numește 'Pantheon.exe - Shortcut' / 'Bližnjica do Pantheon.exe'. Putem redenumi scurtătura după dorință. De asemenea, recomandăm să păstrați scurtătura în siguranță și să dezactivați accesul la ea pentru alți utilizatori. Noua scurtătură creată va fi lansată atunci când ajungem la pasul în care vom seta sarcina / executarea prin Windows Task Scheduler.

Imagine 4: Pe noua scurtătură, acum facem clic dreapta și selectăm 'Proprietăți' / 'Properties'. Se deschide o nouă fereastră, unde vom introduce parametrii corespunzători sub 'Target' / 'Cale'.
Exemplu general de parametru, pe care îl putem include în scurtătură:
/L=AD: /BCKP:DB=mojaBaza /BCKP:FULL /BCKP:CLOUD

Imagine 5: Sub câmpul 'Target' / 'Cale' adăugăm parametru imediat după calea prestabilită.
Exemplu de cum ar trebui să arate întreaga înregistrare în câmpul 'Target' / 'Cale':
C:\DataLab\Pantheon.exe /L=AD: /BCKP:DB=mojaBaza /BCKP:FULL /BCKP:CLOUD
Când stabilim parametru pe scurtătură, înseamnă că prin această scurtătură, cu dublu clic sau Enter, vom lansa backup-ul în cloud. Când această scurtătură este lansată, va declanșa în fundal procesul de transfer pe serverele Telekom. Recomandăm să păstrați scurtătura în siguranță și să dezactivați accesul altor utilizatori, care ar putea folosi stația de lucru sau serverul dumneavoastră.
Când scurtătura este păstrată în siguranță, este pregătită să fie lansată la un anumit moment, pe care îl definim prin aplicația Windows Task Scheduler.
Toate instrucțiunile generale pentru utilizarea Windows Task Scheduler le găsim la adresa aici.
Să vedem un exemplu de creare a unei sarcini simple (basic) pentru lansarea automată a programului. Să presupunem că dorim să facem backup la baza noastră în fiecare vineri după serviciu, să zicem la ora 17:00.

Imagine 6: În meniul Start al sistemului Windows căutăm aplicația 'Task Scheduler' / 'Razporejevalnik opravil' și o deschidem cu drepturi de administrator complete.

Imagine 7: Selectăm 'Creează sarcină de bază' și urmăm instrucțiunile asistentului.

7a.) În primul pas, menționăm numele sarcinii și descriem o descriere generală.

7b.) În al doilea pas, menționăm când am dori să executăm automatizarea. Este logic să alegem între zilnic, săptămânal și lunar. În cazul meu, am ales declanșatorul o dată pe săptămână, dar utilizatorilor le recomandăm să își seteze automatizarea în funcție de nevoile lor.

7c.) În al treilea pas, specificăm și mai exact, în ce zi și la ce oră ar trebui să se execute lansarea scurtăturii, pe care sunt setați parametrii pentru lansarea automată. Eu am ales vineri, iar la Start am definit când ar trebui să înceapă sarcina să fie valabilă și la ce oră ar trebui să înceapă executarea.

7d.) În al patrulea pas, definim ce ar trebui să facă sarcina la ora pe care am setat-o în pasul anterior. Selectăm 'Lansează un program'.

7e.) În al cincilea pas, menționăm calea către scurtătura pe care am setat-o anterior în pașii inițiali. În câmpul Adaugă argumente (opțional) menționăm parametrii, pe care i-am setat de asemenea pe scurtătură. Cu clic pe Următorul > ne apropiem de final.

7f.) În al șaselea și ultimul pas, putem verifica setările pe care le-am implementat. Cu clic pe butonul Finalizare am terminat instalarea automatizării.
Transferul automat în cloud este acum setat. Toate sarcinile create pot fi adăugate sau șterse oricând prin intermediul interfeței Windows Task Scheduler.