În cadrul companiei, putem plăti angajaților noștri și sejnine. Dacă un angajat este și membru al consiliului de supraveghere, îi putem rambursa sejninele și cheltuielile. Pe baza explicației DURS, pregătim toate codurile necesare pentru a putea efectua calculul.
Explicațiile DURS:
Conform primului alineat al articolului 192 din Legea societăților comerciale (Monitorul Oficial al RS, nr. 15/05-UPB1), în continuare: ZGD, primul consiliu de supraveghere este numit de fondatori, iar din articolul 264 al acestei legi reiese că membrii consiliului de supraveghere care reprezintă interesele acționarilor sunt aleși de adunarea generală.
Pe baza articolului 78 din Legea privind participarea angajaților la conducere (Monitorul Oficial al RS, nr. 42/93, 61/00-decizia US: U-I-302/97 și 56/01), în continuare: ZSDU, participarea angajaților la conducere în organele societății poate fi realizată și prin intermediul reprezentanților angajaților în consiliul de supraveghere al societății. Conform articolului 79 din ZSDU, numărul reprezentanților angajaților în consiliul de supraveghere este stabilit prin statutul societății, dar nu poate fi mai mic de o treime din membri și nu mai mare de jumătate din toți membrii consiliului de supraveghere al societății. Reprezentanții angajaților care sunt membri ai consiliului de supraveghere sunt aleși și revocați de consiliul angajaților, iar acest lucru este comunicat adunării generale a societății.
Din cele de mai sus reiese că membrii consiliului de supraveghere pot fi aleși sau numiți.
Plata membrilor consiliului de supraveghere este reglementată în articolul 276 din ZGD: pentru munca lor se poate asigura o plată sau o participare la profit, aceasta fiind stabilită de statut sau de adunarea generală. Plata trebuie să fie în raport corespunzător cu sarcinile membrilor consiliului de supraveghere și cu situația financiară a societății.
Conform articolului 23 din Legea impozitului pe venit (Monitorul Oficial al RS, nr. 70/05-UPB2), în continuare: ZDoh-1, venitul din muncă include toate veniturile primite de o persoană fizică pe baza muncii (în continuare: angajat) de la plătitor, care este angajator sau altă persoană (în continuare: angajator), în legătură cu o muncă anterioară sau actuală. Ca muncă se consideră orice relație contractuală dependentă, pe baza căreia o persoană fizică are dreptul la plată pentru munca sau serviciile prestate, indiferent dacă este vorba de muncă fizică sau intelectuală, inclusiv crearea sau executarea unei lucrări de autor și indiferent de durata angajării. De asemenea, pentru angajare conform acestei legi se consideră și prestarea de muncă sau servicii de către procuratori și directori și exercitarea unei funcții pe baza numirii sau alegerii într-un organ de stat sau alt organ.
Conform celor menționate, exercitarea muncii pe baza calității de membru în consiliul de supraveghere se consideră angajare conform ZDoh-1. Sejninele membrilor consiliului de supraveghere sunt considerate venit dintr-o altă relație contractuală conform articolului 26 din ZDoh-1, indiferent de statutul de muncă al beneficiarului.
Conform celor menționate, fiecare venit individual pentru munca sau serviciile prestate pe baza calității de membru în consiliul de supraveghere este considerat venit dintr-o altă relație contractuală. Baza impozabilă pentru acest venit este, conform alineatului patru al articolului 29 din ZDoh-1, fiecare venit individual, redus cu cheltuielile normate în proporție de 10% din venit. Cheltuielile efective de transport și cazare în legătură cu prestarea muncii și serviciilor pot fi revendicate, fiind recunoscute pe baza dovezilor (facturilor) până la limita stabilită de guvern conform articolului 31 din această lege.
Anticiparea impozitului pe venit din venitul dintr-o altă relație contractuală se calculează și se plătește conform dispoziției alineatului nouă al articolului 121 din ZDoh-1 din baza impozabilă conform alineatului patru al articolului 29 din această lege, la o rată de 25%.
Conform dispoziției alineatului întâi al articolului 267 din Legea privind procedura fiscală (Monitorul Oficial al RS, nr. 25/05-UPB1 și 56/05-decizia US), în continuare: ZDavP-1, plătitorul venitului dintr-o altă relație contractuală, care este plătitor de impozit, trebuie, simultan cu calculul acestui venit, să calculeze și să rețină anticiparea impozitului pe venit. Reținerea fiscală este efectuată de plătitorul de impozit în calculul reținerii fiscale, pe care trebuie să o prezinte conform Regulamentului privind formularele pentru calculul reținerilor fiscale și modul și termenele de propunere a formularelor autorității fiscale (Monitorul Oficial al RS, nr. 125/04, 31/05 și 54/05) autorității fiscale pe formularul REK-1d, care este anexa 6 a acestui regulament.
Veniturile menționate reprezintă, de asemenea, venituri personale, pentru care, conform articolului VIII din Decizia privind stabilirea contribuțiilor pentru cazuri speciale de asigurare (Monitorul Oficial al RS, nr. 111/00, 17/02, 22/02, 19/03, 17/04 și 17/05) se plătește contribuția pentru asigurarea de pensie și invaliditate. Plătitorii acestei plăți plătesc contribuția menționată pentru asigurații care, în cadrul unei alte relații juridice, prestează muncă pentru plată și nu sunt deja asigurați obligatoriu pe baza aceleași relații juridice, în cuantum de 6% din suma brută a venitului personal din relația juridică. Calculul contribuției menționate se efectuează conform dispoziției alineatului trei al articolului 334 din ZDavP-1 în calculul reținerilor fiscale.
Trebuie să creăm un tip de document:

Tipul de câștig SEJ:

Tipul de muncă sejnine:

Contribuțiile pe care le calculăm:

În codul subiectelor, stabilim sumele contribuțiilor:
