Postavke autorizacija na Arhivi

Za pzadatu PANTHEON Arhivu i sve ostale Arhive koje smo kreirali za čuvanje različitih vrsta dokumentacije, potrebno je urediti prava - autorizacije.
Sa autorizacijama određujemo koji korisnici ili grupe korisnika mogu da pristupe arhivama i šta mogu sa njima da čine.
U ovom poglavlju ćemo vam predstaviti praktičan primjer uređivanja prava za Arhivu.
 |
Opis primjera
Vrsti Arhive PROJ, koja je namijenjena čuvanju projektne dokumentacije, odgovorna osoba želi da uredi korisnička prava za pristup arhivi. Želi da provjeri prava postojećih korisnika, doda nova za one korisnike kojima želi da arhiva bude dostupna i da ukloni one koji pristup ne treba da imaju. To će uraditi prema sljedećim koracima:
- Uređivanje prava postojećih korisnika
- Dodavanje novih korisnika
- Brisanje korisnika
|
U meniju bira Postavke | Program | Vrste dokumenata. Otvara se prozor Šifrant vrsta dokumenata.
odabere arhivu na kojoj želi da uređuje autorizacije - prava.
U našem primjeru bira arhivu PROJ.
Za pregled autorizacije bira tab Dozvole.

Otvara se lista postojećih korisnika i grupa korisnika i njihovih prava za pristup u odabranoj arhivi.

Korisniku Damir Direktor, koji je već na listi, želi dodijeliti sve autorizacije.
Klikom na listu Nadređeni bira korisnika Damir Direktor i u panelu Dozvole, na izbornim poljima dodjeljuje sva prava dpristupa za odabranu Arhivu.

Dozvole za pristup do Arhive želi dodijeliti i novom korisniku Maja Marketing, koja nije na listi korisnika.
Za dodavanje prava novom korisniku, klikne na dugme Dozvole, pa dalje dugme Dodaj.

Otvara se prozor Korisnici i grupe
Na listi bira novog korisnika i dodaje ga klikom na dugme OK.

Korisnik Maja Marketing je dodat među korisnike sa dautorizacijama za odabranu Arhivu.
U skladu sa uputama za uređivanje autorizacija postojećih korisnika, dodjeljuje odgovarajuće dozvole za pristu do Arhive.

Postojećeg korisnika Samir Student želi odstraniti sa liste korisnika sa pravima pristupa do arhive.
Na tabu Dozvole odabrane Arhive, klikom označava korisnika i odabere dugme Ukloni.

Korisnik je odstranjen sa liste i time gubi dozvolu pristupa dokumentima izabrane Arhive.