Llogaritja e amortizimit të aktiveve fikse

Kur aktivet fikse përdoren dhe konsumohen, procesi i shkaktimit të një kostoje quhet amortizim. Kjo kosto tregon konsumimin dhe vlerën reale të një aktivi fiks. Amortizimi llogaritet nga dita e parë e muajit pas muajit kur aktivi fiks është vënë në përdorim të synuar.
Më poshtë është një shembull se si llogaritet amortizimi i aktiveve fikse në PANTHEON.
 |
PËRMBLEDHJE E RASTIT
Llogaritja e amortizimit tregon koston e konsumimit të mjeteve të punës. Anne Accountant, personi përgjegjës i Tecta-s, do të llogarisë amortizimin e aktiveve fikse për periudhën 2022-03. Kjo bëhet si më poshtë:
- Zgjedhja e llojit të dokumentit të llogaritjes së amortizimit
- Krijimi i një llogaritjeje të amortizimit
- Konfirmimi i llogaritjes së amortizimit
- Postimi i llogaritjes së amortizimit
- Krijimi i një raporti të llogaritjes së amortizimit
|
1. Zgjedhja e llojit të dokumentit të llogaritjes së amortizimit
Personi përgjegjës përcakton llojin e dokumentit të amortizimit në Tipet e dokumenteve regjistrin për llogaritjen e amortizimit.
Në këtë rast, tipi i dokumentit AR00 - Amortizimi/indeksimi i aktiveve fikse është zgjedhur.
 |
PARALAJMËRIM
Kur amortizimi llogaritet, konfirmohet dhe postohet, deri në tre lloje të ndryshme të llogaritjeve të amortizimit regjistrohen dhe postohen në regjistër:
|
2. Krijimi i një llogaritjeje të amortizimit
Për të krijuar një llogaritje të amortizimit, personi përgjegjës hap menunë Financat | Aktivet fikse | Llogaritja e amortizimit.
Nga lista e dokumenteve, tipi i dokumentit i krijuar më parë AR00 - Amortizimi/indeksimi i aktiveve fikse është zgjedhur.
Kjo hap një dritare që tregon një përmbledhje të llogaritjeve të mëparshme, siç tregohet në imazhin më poshtë.

Personi përgjegjës zgjedh pozicionin 22-AR00-000001 për periudhën 2022-03.
Dokumenti zgjidhet duke klikuar rreshtin.
Personi përgjegjës klikon butonin Llogaritje në fund të djathtë për të filluar llogaritjen.
Shfaqet një dritare që tregon pyetjen A dëshironi me të vërtetë të rillogaritni amortizimin? duke kërkuar konfirmim.
Personi përgjegjës klikon Konfirmo.
Pasi llogaritja përfundon, programi shfaq një njoftim: Llogaritja e amortizimit përfundoi!
 |
PARALAJMËRIM
Nëse ndodhin gabime gjatë llogaritjes, llogaritja kryhet gjithsesi, por vetëm duke përdorur të dhënat e disponueshme, të cilat mund të mos jenë të sakta.
|
3. Konfirmimi i llogaritjes së amortizimit
Llogaritja është përfunduar, por të dhënat ende nuk janë regjistruar në Regjistrin e aktiveve fikse .
Personi përgjegjës duhet të konfirmojë llogaritjen.
Personi përgjegjës klikon rreshtin 22-AR00-000001 dhe klikon butonin Konfirmo për të konfirmuar llogaritjen.
 |
KËSHILLË
Vlera e amortizuar e aktiveve fikse futet në skedën Vlera në Regjistrin e aktiveve fikse .
|
Imazhi më poshtë tregon se si regjistri i amortizimit për një aktiv të dëshiruar shfaqet në Regjistrin e aktiveve fikse .

|
KËSHILLË
Duke klikuar me të djathtën mbi emrin e çdo kolone dhe duke zgjedhur opsionin Redakto | Zgjidh kolonat, mund të shtoni kolona në tabelën e shfaqur, p.sh. numrin e ditëve të amortizimit, vlerat kontabël, etj.
|
4. Postimi i llogaritjes së amortizimit
Postimi kryhet nga personi përgjegjës kur llogaritja është përfunduar dhe konfirmuar në tipin e dokumentit AR00 - Amortizimi/indeksimi i aktiveve fikse .KËSHILLË
 |
Të dhënat e postimit futen në librin kryesor sipas llogarive të paracaktuara nga
Regjistri i aktiveve fikse . Personi përgjegjës zgjedh rreshtin 22-AR00-000001.
|
Personi përgjegjës klikon butonin
Postimi në fund të djathtë, i cili hap dritaren Postimi i amortizimit të aktiveve fikse .Krijohet një hyrje e re në ditar për postimin ose postimi shtohet në një ekzistues.

Në këtë rast, personi përgjegjës dëshiron të krijojë një hyrje të re në ditar, prandaj kutia e kontrollit
Krijo është zgjedhur. Në seksionin
Metoda e postimit , personi përgjegjës më pas zgjedh kutinë e kontrollitPërmbledhje , që do të thotë se postimi kryhet sipas llogarisë dhe qendrës së mundshme të kostos.Duke zgjedhur opsionin
Detaj , është e mundur të postoni sipas aktivi fiks individual.Në fushën
Tipi i dokumentit , tipi i dokumentit zgjidhet, i cili do të përdoret për të krijuar hyrjen në ditar për postimin.Data e synuar

plotësohet automatikisht me datën e konfirmimit të llogaritjes. Data mund të ndryshohet manualisht nga personi përgjegjës para postimit. Si parazgjedhje, programi vendos datën e postimit në datën aktuale, në këtë rast 5.5.2022.
Në hapin tjetër, personi përgjegjës nis postimin duke klikuar butonin Postimi .
Nëse postimi ishte i suksesshëm, programi shfaq hyrjen në ditar të përgatitur, siç tregohet në imazhin më poshtë. 5. Krijimi i një raporti të llogaritjes së amortizimitMë pas, personi përgjegjës dëshiron të krijojë një raport të llogaritjes së amortizimit. Të dhënat mbi amortizimin e llogaritur mund të shfaqen sipas numrit individual të llogaritjes ose në total për të gjitha llogaritjet.
Në

shiritin e veglave
të dokumentit
AR00 - Amortizimi/indeksimi i aktiveve fikse , personi përgjegjës klikon butonin (Raporte) për të shfaqur vlerat e llogaritjes.Kjo hap dritaren
Raportet e amortizimit , ku mund të zgjidhen kritere të ndryshme të shfaqjes.
Në fushat Amortizimi nga/deri, personi përgjegjës zgjedh dokumentin e llogaritjes që do të shfaqet, në këtë rast 22-AR00-000001.
Nga lista e tipeve të raporteve, tipi i raportit 26H - Amortizimi - i detajuar sipas numrave të inventaritështë zgjedhur dhe raporti shfaqet siç tregohet në imazhin më poshtë.
Raporti tregon vlerën para amortizimit, ndryshimet dhe vlerën përfundimtare pas amortizimit të aktiveve fikse. KËSHILLË E njëjta procedurë përdoret për llogaritjen e amortizimit të

mjeteve të vogla