Produse proprii intermediare
Produse proprii intermediare
Companiile de producție pot utiliza produsele lor și pentru nevoile proprii. Unele produse sunt utilizate ca mostre în scopuri publicitare, iar altele pentru desfășurarea activităților. Se întâmplă adesea ca o companie de producție să intermedieze produsele ca active fixe. În acest caz, trebuie să urmeze procedura prescrisă de înregistrare a intermedierii produselor proprii.
Companiile care monitorizează activitatea pe baza primei versiuni a raportului de profit și pierdere trebuie mai întâi să recunoască cheltuielile - valoarea produselor proprii intermediare (contul 701), la valoarea de cost a stocului pe care îl intermediază și reducerea stocului de produse finite pe de altă parte. Ulterior, se recunosc veniturile - produse proprii intermediare (contul 790) și se crește valoarea activelor fixe (contul 047). În acest context, din cauza cerințelor legislației fiscale, este necesar să se calculeze și TVA-ul, și anume obligația pentru TVA-ul calculat (contul 260) și creanța pe termen scurt pentru TVA-ul de intrare (contul 160). Legislația TVA prevede că TVA-ul în cazul dreptului de deducere de 100% nu se înregistrează în cărți. Este diferit în cazul deducerii TVA:
Articolul 8 din ZDDV-1 (valabil din 1.7.2013) la litera a) din primul alineat spune: Pentru livrarea de bunuri efectuată contra cost se consideră și următoarele tranzacții: a) utilizarea bunurilor pe care contribuabilul le produce, construiește, achiziționează, prelucrează sau importă în cadrul desfășurării activității, în scopul desfășurării activității sale, dacă pentru astfel de bunuri, dacă ar fi fost achiziționate de la un alt contribuabil, nu ar avea dreptul la întreaga deducere a TVA; ...
În Pantheon, o astfel de tranzacție o facem ca factură emisă și primită. Pentru emiterea produselor - intermedierea produselor proprii în scopul activelor fixe, în setări deschidem un nou tip de document (Setări - Program - Tipuri de documente - Bunuri - Emitere).

Este important să setăm Contul (client), care să fie cont de evidență în clasa 5 a planului de conturi, deoarece clientul nu trebuie să plătească creanța și se va închide cu obligația de aceeași valoare, când factura primită este înregistrată. Setarea conturilor de bunuri și TVA trebuie să fie conformă cu planul de conturi utilizat de utilizator și este în cazul nostru:


Când avem tipul de document setat, începem cu emiterea identului și anume: Bunuri - Emitere - Document - 3L1 (Emitere pentru produse proprii intermediare).
Exemplu: emitem identul producției proprii, pe care compania îl va folosi ca activ fix. În acest caz, vom folosi cota de impozitare 2B (cota generală de impozitare). Utilizarea cotei de impozitare trebuie să fie conformă cu legislația TVA în vigoare. Dacă avem drept de deducere de 100% a TVA, atunci folosim cota de impozitare recomandată NN (neimpozitat), ceea ce înseamnă că nu va fi înregistrată în evidența TVA.
Factura o creăm cu același client și beneficiar, care este propria companie. Este important de asemenea ca prețul de vânzare să fie egal cu prețul de cost al stocului sau cu valoarea.

Documentul este înregistrat și obținem înregistrările de bunuri:

După consumul înregistrat, înregistrările sunt:

Procedura se încheie cu înregistrarea facturii primite pentru activul fix pe calea obișnuită. Pantheon are pregătit pentru acest scop un tip de document 110 - Achiziție de active fixe. Este important ca obligația față de furnizor să fie înregistrată pe același cont de trecere ca și creanța față de client, care în cazul nostru este 5001. Soldul pe contul de trecere trebuie să fie întotdeauna zero la data bilanțului.
Contul obligațiilor poate fi corectat manual pe fila Înregistrări, așa cum arată imaginea, sau putem deschide un nou tip de document, pe care îl vom folosi doar pentru achiziția de active fixe din producția proprie și acolo să setăm contul obligațiilor.

Consultați și următoarele linkuri: