 |
Scopul unei astfel de adăugări este de a monitoriza realizarea comenzilor clienților și controlul livrărilor și termenelor de livrare conform datelor din comandă. În acest fel, permiteți de asemenea conexiunea între comandă și problemă (panoul de Expediere în comanda clientului) și astfel controlul livrărilor conform comenzilor. |
 |
Este cel mai important printr-o astfel de adăugare, că o astfel de adăugare contează pentru realizarea comenzii clientului (vezi Realizarea comenzii de vânzare)! |
Apelați funcția cu un clic pe Adaugă butonul de pe bara de sarcini a liniilor. Pentru descrierea generală a funcției, consultați capitolul Adaugă.

Funcția permite o modalitate simplă de transfer a comenzii existente a clientului pe factura emisă. În acest fel, transferați toate datele comenzii din comanda clientului: date despre client, despre cantitățile comandate etc.
Comanda/comenzile pentru adăugare pot fi selectate în două moduri tipice (vezi Selectarea comenzii):
- pentru adăugarea unei singure comenzi: selectați o singură comandă, introducând direct numărul comenzii. În acest fel, și celelalte date necesare vor fi completate automat. Toate liniile comenzii sunt marcate automat pentru transfer (sunt transferate în panoul Linii de adăugat).
- pentru adăugarea selecției cunoscute de comenzi (comandă de la-la) ale aceluiași subiect. Aceasta este de fapt același tip de muncă ca în exemplul anterior, cu diferența că adăugați la o factură din linia comenzilor. În acest fel, și celelalte date necesare vor fi completate automat. Toate liniile comenzii sunt marcate automat pentru transfer (sunt transferate în panoul Linii de adăugat). Toate comenzile selectate trebuie să fie pentru același client, deoarece sunt adăugate la același document, altfel adăugarea nu va fi reușită și programul va răspunde cu o notă de eroare (vezi Comenzile pot fi de la un singur client doar).
- pentru adăugarea în cazul în care numărul întreg al comenzii nu este disponibil. În acest caz, selectați
- clientul și/sau destinatarul și tipul documentului "Comenzi clienți", sau
- clientul și/sau destinatarul și ID-ul tipului de document pentru comenzile clienților. Tipul de document este completat automat în acest caz.
Apoi, faceți clic pe Selectați butonul din panoul pentru selectarea documentului. În acest caz, niciunul dintre documentele care corespund criteriilor introduse (tip, client, destinatar) nu este marcat pentru transfer. Continuați procedura selectând documentele sau liniile documentelor din panoul de selectare a documentelor . Liniile comenzilor sau întreaga comandă pot fi astfel transferate manual în panoul de Linii de adăugat.
Dacă selectați caseta de selectare Arată doar comenzile neexpediate, tabelul de selecție va oferi doar acest tip de comenzi.
Când comenzile sunt selectate în modul descris, adăugarea la factură este declanșată cu un clic pe butonul Adaugă d din panoul de bază (vezi Adaugă).
 |
Dacă nu aveți stocul adecvat, linia de problemă nu va fi creată! Datele despre liniile neadăugate din cauza stocului inadecvat pot fi găsite în panoul Statistici de adăugare.
|
După finalizarea cu succes a adăugării datelor din comandă, apare nota (vezi Adăugare finalizată ).
De obicei, doar comenzile, a căror valabilitate nu a expirat încă, sunt transferate în modulul Bunuri. De aceea, programul permite confirmarea sau anularea operațiunii înainte de adăugarea comenzii, a cărei valabilitate a expirat deja (vezi Valabilitatea comenzii a expirat! Vrei să o adaugi în continuare? ).
Comenzile, a căror valabilitate a expirat deja, pot fi adăugate doar de utilizatorii care sunt autorizati
pentru această operațiune. Dacă utilizatorul nu are autorizația adecvată, programul raportează o eroare (vezi Nu ești autorizat pentru această operațiune (xxx)!). Pentru continuarea procedurii, utilizatorul autorizat trebuie să se înregistreze în program.
Dacă depozitul din comandă este marcat diferit față de depozitul din antetul documentului, unde adăugați comanda și documentul nu are încă liniile, programul va schimba depozitul - va folosi depozitul care este deja introdus în comandă. Datele din comandă au astfel avantajul față de datele din document.
Cu un clic pe OK butonul, programul va adăuga comanda la document, dar în acest caz comanda va fi emisă dintr-un alt depozit decât cel arătat în comandă. Depozitul nu poate fi schimbat în această fază și aceasta este singura opțiune disponibilă.
Cu un clic pe butonul Anulează anulați operațiunea. În acest caz, puteți crea o nouă factură din această comandă, unde depozitul așa cum este notat în comandă poate fi folosit.
 |
Dacă selectați astfel în Parametrii | Comenzi, funcționarul, documentul legat 1 și documentul legat 2 sunt de asemenea completate cu adăugarea comenzii la factura clientului. |
 |
Dacă doriți să emiteți comanda în sume parțiale, pur și simplu ștergeți liniile adăugate automat sau schimbați cantitatea acestora - în documentul deja creat sau în lista de linii de adăugat!
|
 |
Dacă emiteți bunurile din depozitul, pentru care ați selectat emiterea din lista de expediere, aspectul și scopul panoului pentru adăugarea comenzii sunt puțin diferite! Pentru descriere detaliată, consultați capitolul Adăugarea comenzii prin lista de picking. |
Când adăugați comenzi la documente, o altă opțiune este disponibilă:

Dacă parametrul este bifat (Adevărat), programul va rezuma liniile din comenzile alese pentru un subiect și va crea un singur document pentru un subiect.
Dacă parametrul nu este bifat (Fals), programul va crea atât de multe documente câte comenzi diferite sunt.