1. Selectarea unui registru
Mai întâi deschideți Subiectele registrul din meniu.

Puteți deschide de asemenea registrul folosind tasta funcțională
, sau făcând clic pe pictograma de scurtătură, setată în bara de activități.

2. Crearea unui nou client
Faceți clic pe butonul de înregistrare nouă
în
bara de activități. Se deschide un formular gol pregătit pentru introducerea unui nou client.

În secțiunea superioară a formularului introduceți cele mai de bază date legate de client, adică ID-ul clientului și numele clientului. Numele este transferat automat în câmpul Nume 2 .
Activ |
Marchează dacă un subiect este activ sau nu (archivat).
- Dacă este bifat, afișează subiecte active care sunt disponibile oriunde în program (în mișcări, rapoarte etc...).
- Dacă nu este bifat (antetul este afișat în roșu), subiectul nu mai este activ. Deoarece este inactiv, nu îl puteți selecta în documentele de comenzi și documentele de bunuri. Totuși, acesta apare în toate rapoartele.
|

Pentru a afla locațiile companiei, faceți clic
. Se deschide o hartă cu un marker care arată locațiile companiei.

După ce ați introdus ID-ul și numele subiectului, puteți introduce informațiile lipsă în panoul General .

Nume - Cel mai important date din acest registru este un ID unic al subiectului, care prin default reprezintă numele său. Poate conține un maximum de 30 de caractere.
Adresă -Aici este adresa subiectului.
Zona poștală - Introduceți sau selectați un cod poștal. Puteți deschide registrul corespunzător făcând dublu clic pe câmp.
Țară - Introduceți sau selectați o țară unde se află sediul subiectului. Puteți deschide registrul corespunzător făcând dublu clic pe câmp.
Distanță - După ce ați introdus distanța de la compania noastră în registrul Codurilor Poștale, aceasta va fi afișată aici în kilometri. De asemenea, o puteți introduce manual. Datele sunt utilizate atunci când se creează călătorii.
Telefon - Introduceți numărul de telefon al sediului subiectului. Numerele de telefon suplimentare ale angajaților companiei și ale departamentelor individuale pot fi introduse în panoul Contacte . Accesați-l făcând clic pe câmpul corespunzător de mai jos.
Fax - Introduceți numărul de fax al companiei. Numerele de fax suplimentare ale angajaților companiei și ale departamentelor individuale pot fi introduse în panoul Contacte . Accesați-l făcând clic pe câmpul corespunzător de mai jos.
URL - Introduceți adresa de Internet a subiectului.
CIS - Selectați ID-ul clasificării standard a sectoarelor instituționale din registrul CIS. Puteți deschide registrul corespunzător făcând dublu clic pe câmp.
Cod Activitate - Introduceți sau selectați un cod de activitate din registrul Codurilor de Activitate . Deschideți-l făcând dublu clic pe câmp. Este OBLIGATORIU pentru mijloacele propriei companii, unde este utilizat pe anumite formulare prescrise.
Număr TVA - Introduceți sau selectați numărul de TVA al subiectului. Vă oferă oportunitatea de a verifica datele făcând dublu clic pe numărul de taxă și sunteți redirecționat către site-ul Inetis, unde sunt publicate datele tuturor companiilor din Slovenia. Trebuie să aveți conexiune la Internet. De asemenea, puteți accesa această căutare din meniul asistentelor (vezi Găsiți datele companiei).
Numerele de taxă ale persoanelor impozabile din toate statele membre ale UE pot fi verificate pe site-ul:
http://ddv.inetis.com/iskalnik.aspx?isci=
Număr de înregistrare - Introduceți numărul de înregistrare al subiectului din registrul Oficiului Statistic. Pentru a verifica datele, faceți dublu clic pe numărul de înregistrare și veți fi redirecționat către site-ul Inetis, unde sunt publicate datele tuturor companiilor din Slovenia. Acest lucru este posibil doar dacă aveți conexiune la Internet. Această căutare poate fi accesată și din meniul asistentelor (vezi Găsiți datele companiei).

Aici puteți introduce datele clientului. Acestea vor fi utilizate în primirea comenzilor, emiterea facturilor și în modulul Financiar. Informațiile generale despre client sunt introduse în panoul General.

3. Introducerea datelor
3.1. Introducerea discountului contractual
Introduceți suma convenită a discountului
care reprezintă discountul implicit pentru achiziționarea de bunuri. Introduceți-l ca procent.
3.2. Introducerea monedei, metodei de plată, livrării, termenului de livrare, locului și tipului de subiect

- Monedă - Stabiliți moneda utilizată în facturile emise către client. Moneda utilizată în țara de reședință a clientului este oferită implicit. Adică, moneda este utilizată în crearea documentelor clientului. Desigur, o puteți schimba după bunul plac.
- Metoda de plată - Introduceți sau selectați metoda de plată.
- Livrare prin - Introduceți sau selectați o metodă de livrare.
- Termen de livrare - Introduceți sau selectați ID-ul termenului de livrare.
- Loc - Introduceți sau selectați locul termenului de livrare pentru client.
- Tip subiect - Puteți selecta (NEOBLIGATORIU) un tip de subiect din registrul Tipuri de subiecte . Acesta servește ca un șablon pentru registrul Subiectelor folosind setările generale, de exemplu, moneda, numărul de zile de plată și similar. Dacă o caracteristică comună pentru un tip individual de subiecte este schimbată ulterior (de exemplu, numărul de zile pentru plată), o puteți schimba în registrul Subiectelor folosind funcția Copiere .
3.3. Tipul de calcul al prețului, tipul de vânzare și intervalul de preț

Selectați cum ar trebui să fie afișat discountul în comenzile de vânzare și documentele de emitere:
- Afișați discountul contractual separat - Prețul brut și procentul de discount sunt afișate separat (alegere implicită)
- Afișați discountul separat - Dacă este selectat, prețul de vânzare (prețul primului interval de preț din registrul Articole) va fi selectat întotdeauna pentru prețul din linie, în timp ce diferența față de prețul de achiziție actual este afișată ca discount pentru articol. Aici nu se recomandă schimbarea discountului pentru articol! Acest calcul este potrivit doar pentru vânzări și comenzi de vânzare deoarece baza pentru calculul discountului este prețul de vânzare.
- Discount inclus în preț: Numai prețul net de vânzare, deja dedus pentru discount, este afișat în document.

Selectați tipul de vânzări care va fi utilizat implicit atunci când creați o nouă factură emisă și o comandă de vânzare. Tipul de vânzări este perfect pentru validarea înregistrărilor TVA. Selectați dintre următoarele:
- Înregistrat TVA - Vânzări către persoane impozabile interne, identificate pentru TVA (selecție implicită).
- Export - Export de bunuri în țări terțe, care aparține Cărții de facturi emise.
- Export - UE - - export de bunuri către statele membre ale UE care aparține Cărții de facturi emise pentru livrările către UE dacă subiectul a fost înregistrat în scopuri de TVA în unul dintre statele membre ale UE (vezi Informații generale despre subiect).
- Client final – Vânzări către persoane interne și externe neînregistrate pentru TVA.

Selectați dintre cele trei intervale de preț care reprezintă grupul de preț implicit în care se încadrează clientul. Selectați intervalul de preț, din care programul poate lua prețul de vânzare pentru acest client atunci când creează comanda. Nomenclatura intervalelor de preț poate fi schimbată după bunul plac urmând calea Parametrii programului | Articole | General în Panoul de Administrare.
3.4. Schimbul electronic de date

Introduceți aceste date cu clientul sau furnizorul; acestea pot fi afișate atât cu un tip, cât și cu celălalt tip de subiect. Selectați parametrii pentru operațiunile comerciale cu compania prin schimbul de documente în schimbul electronic de date:
Documente de afaceri - cu această opțiune selectată din lista derulantă, dacă facturile emise către acest subiect sunt exportate în schimbul electronic de date sau nu (toate documentele subiectului pot fi importate, indiferent de tipul de operațiune comercială pe care o selectăm pentru acesta).
- Tradițional și Electronic - este exportat în e-Slog implicit (până la noi ordine are același efect ca și Electronic e-Slog - tip de factură simplă).
- e-Slog - Factură simplă - Este exportat în e-Slog implicit, ca o factură simplă.
- Tradițional - nu este exportat implicit în e-Slog folosind funcția de exportare a documentelor selectate (vezi de exemplu Exportul documentelor e-Slog pentru client).
Cod EAN al subiectului - Este folosit pentru identificarea subiectelor, cu care schimbați documentele prin e-Slog.
Documentele sunt semnate - Pentru importul datelor din fișierele e-Slog: caseta de selectare înseamnă cererea de verificare obligatorie a autenticității semnăturii electronice a expeditorului. Dacă verificarea obligatorie a documentelor primite de la acest subiect a fost selectată, dar documentul nu a fost semnat, importul nu este posibil și programul va returna o eroare (vezi 5343 Documentul nu este semnat!).
(Caseta de selectare nu afectează semnarea documentelor exportate - pentru acest scop semnarea documentelor exportate a fost selectată în Parametrii programului | Companie | General din Panoul de Administrare.)
Documentele sunt criptate - nu este disponibilă încă
3.5. Dobândă

Calculați dobânda - Implicit este bifat. Dacă nu este bifat, niciun candidat pentru calcul nu va apărea în calculul dobânzii.
Tipul ratei dobânzii - Stabiliți tipul ratei dobânzii pentru calculul dobânzii, de exemplu prin contract.
3.6. Confirmare
Pentru confirmarea datelor introduse în bara de activități, faceți clic pe butonul de confirmare
.