1. Crearea avizului de livrare sau a facturii pentru client
Eliberarea mărfurilor din lista de expediere se desfășoară similar cu eliberarea mărfurilor din comanda clientului. Totuși, cele două proceduri se exclud reciproc - dacă utilizăm lista de expediere, nu o putem combina cu procedura de adăugare a comenzii (vezi adăugarea comenzii), deoarece lista de expediere preia funcția comenzii în faza de livrare a mărfurilor (vezi schema Conexiunea cu expedierile și monitorizarea comenzilor restante).
Folosirea listei de expediere pentru depozit este determinată de comutatorul "Eliberare prin lista de expediere" din nomenclatorul subiectelor - panoul depozit.
Mărfurile din lista de expediere pot fi eliberate în două moduri:
- cu ajutorul funcției de adăugare a comenzii (vezi
Adăugarea comenzii prin lista de expediere)
- direct din lista de expediere din panoul "Crearea documentului"
(vezi
Eliberarea mărfurilor din lista de expediere)
Este posibil, desigur, și adăugarea manuală a pozițiilor facturii fără legătură cu comanda sau lista de expediere.
Funcția permite transferul pozițiilor listei de expediere pe factura emisă. Astfel,
se permite și conexiunea între comandă și eliberare (butonul Expedieri din comanda clientului) și controlul livrărilor în funcție de comenzi.
Mai întâi deschidem un nou antet de document și introducem denumirea clientului și depozitul de eliberare.
Apoi, prin clic pe butonul
din bara de instrumente
apelăm vizualizarea pozițiilor listei de expediere, filtrate după cum urmează:
- toate pozițiile nelivrate sau parțial livrate din lista de expediere
- doar pentru clientul selectat
- doar pentru pozițiile unde este marcat depozitul selectat sau unde informația despre depozit este goală
Panoul de selecție a comenzilor este ușor diferit la utilizarea listei de expediere, deoarece pe acesta sunt active doar câteva opțiuni: căutarea prețurilor, căutarea tarifelor fiscale și selecția bazei de date (pentru descrierea detaliată a funcțiilor enumerate vezi Adaugă | Comutatoare).
| ATENȚIE: Pentru transferul pe factură sunt marcate implicit doar acele poziții enumerate mai sus care au termenul de livrare mai mic sau egal cu data eliberării mărfurilor din antetul facturii emise.
|

O. marcat pentru expediere. Implicit, pentru expediere sunt marcate doar acele poziții din lista de expediere care au termenul de livrare mai mic sau egal cu data eliberării mărfurilor. (vezi și Planificarea temporală a eliberărilor ).
Fiecare poziție poate fi marcată suplimentar pentru a fi inclusă în lista de adăugare, de exemplu pozițiile care nu au ajuns încă la termenul de livrare, prin dublu clic pe acest câmp.
Fiecare poziție poate fi și demarcată pentru a fi exclusă din lista de adăugare (dacă, de exemplu, nu avem stoc suficient) prin dublu clic pe acest câmp.
Comanda
este numărul comenzii clientului din lista de expediere, Poz.
este numărul poziției comenzii clientului din lista de expediere. Ident
este codul identului din poziția listei de expediere. Denumire
este denumirea identului.
Cantitate
este cantitatea nelivrată sau cantitatea pentru livrare. Cantitatea pentru transfer în documentul de eliberare poate fi modificată în acest loc și se poate livra o cantitate care poate fi CEL MULT MAI MICĂ decât cantitatea pentru livrare.
Cantitatea livrată poate fi modificată și ulterior, prin adăugarea pe avizul de livrare a întregii cantități nelivrate și apoi reducerea acesteia pe poziția avizului de livrare (vezi OL și corectarea cantităților la eliberare ).
Stoc
- este stocul actual real al identului în depozitul selectat în antetul documentului de eliberare. Stocul actual real este o informație care NU ia în considerare eventualele livrări din acest panou. De aceea, în cazul în care avem mai multe poziții oferite pentru livrare pentru același ident, stocul actual este același (vezi exemplul de mai sus).
UM
este unitatea de măsură din poziția comenzii. Termen liv.
este termenul de livrare din poziția listei de expediere.
Prin clic pe butonul
se efectuează
adăugarea tuturor pozițiilor marcate (selectate) din lista de expediere în documentul de eliberare pe care îl creăm în acel moment. Astfel, în antetul documentului se transferă informațiile despre client și se creează pozițiile documentului de eliberare.
| Pozițiile oferite din lista de expediere pot fi filtrate și pe codul individual al identului (vezi exemplul din capitolul Poziții
pentru transfer). |
 |
În depozitele pentru care am selectat utilizarea listei de expediere, adăugarea
comenzii înseamnă adăugarea pozițiilor din lista de expediere, care a fost creată pe baza
comenzilor. Este posibil, desigur, și adăugarea manuală a pozițiilor facturii fără legătură cu
comanda sau lista de expediere.
|
 |
Dacă mărfurile sunt eliberate dintr-un depozit pentru care NU este selectată eliberarea din lista de expediere, aspectul și semnificația panoului de adăugare a comenzii sunt ușor diferite! Pentru descrierea detaliată vezi capitolul Adăugarea comenzii
clientului - eliberare .
|
| Pozițiile listei de expediere care se referă la aceeași
poziție a comenzii nu sunt combinate de program la adăugarea pe factură, ci sunt adăugate fiecare separat. Acest lucru este necesar pentru a asigura conectivitatea și
claritatea între lista de expediere și avizul de livrare. |
| Pozițiile individuale ale facturii astfel create pot fi
modificate (cantități, prețuri...) dar astfel încât cantitatea eliberată să fie cel mult mai mică decât cantitatea din OL.
Dacă încercăm să eliberăm o cantitate care depășește cantitatea pentru livrare din lista de expediere, programul raportează o eroare (vezi Nu poți elibera mai mult decât este pe lista de expediere! Cantitatea maximă este (x)!).
|
În cazul în care cantitatea eliberată este mai mică decât cantitatea din OL, programul creează la salvarea documentului o nouă poziție în lista de expediere cu diferența de cantitate și
data eliberării, așa cum era poziția originală din OL (vezi OL și corectarea cantităților la eliberarei).
Mărfurile din lista de expediere pot fi eliberate și direct din lista de expediere, și anume din panoul "Crearea documentului".
Mai întâi selectăm Depozitul
deoarece crearea documentului poate fi limitată la un depozit specific din lista de expediere.Destinatarul
- selectăm obligatoriu destinatarul din lista de expediere, căruia îi livrăm mărfurile. Dacă
informația nu este introdusă, programul raportează o eroare(vezi Destinatarul trebuie introdus obligatoriu!).
Tipul documentului
- trebuie să selectăm obligatoriutipul documentului de eliberare, unde să se creeze
factura emisă sau avizul de livrare. Dacă informația nu este introdusă, programul raportează o eroare (vezi Setează
tipul documentului!
).
prin clic pe butonul

se declanșează crearea facturii pentru destinatarul selectat
și în tipul de document selectat. Se creează automat un nou antet al documentului emis, datat cu data curentă. Programul ne poziționează pe pozițiile listei de expediere pentru destinatarul selectat, ca și cum am fi utilizat funcția de adăugare a comenzii pe noul document

