Transferul comenzii clientului pe lista de expediție
Transferul comenzii clientului pe lista de expediție
Mai întâi, conform procedurii obișnuite, creăm comanda clientului (vezi capitolul Comenzile clienților).
1. Transferul comenzii clientului pe lista de expediție
Pentru transferul comenzii clientului pe lista de expediție, avem la dispoziție două metode:
Pozițiile transferate pot fi apoi editate (modificăm cantitățile sau chiar ștergem poziția, dacă nu intenționăm să o emitem). Dacă comanda, care a fost deja transferată pe lista de expediție, este ulterior corectată, programul deschide din nou tabelul listei de expediție (vezi OL și corectarea cantităților pe comandă).
2. Adăugarea individuală a comenzilor pe lista de expediție
|
Pe lista de expediție se transferă în acest mod doar comenzile care:
- au în comandă selectat un depozit , care necesită expedierea prin lista de expediție
- sau comenzile care nu au un depozit specificat
|
2.1 Direct din comanda clientului cu ajutorul butonului "Adaugă pe lista de expediție" din bara de instrumente
Din bara de instrumente a comenzii pe comandă, facem clic pe butonul "Adaugă pe lista de expediție"
. Dacă această comandă a fost deja transferată pe lista de expediție, programul ne va informa mai întâi (vezi Comanda a fost deja transferată pe lista de expediție! Doriți să o transferați din nou?).

Dacă selectăm
, lista de expediție ne va fi afișată doar pe ecran. Ne va arăta doar pozițiile comenzii pe care o procesăm în prezent.
Dacă selectăm
, actualizează datele pe lista de expediție și ni le afișează pe ecran. Ne va arăta doar pozițiile comenzii pe care o procesăm în prezent. Prin aceasta, anulăm și toate eventualele corecturi manuale ale listei de expediție (vezi Distribuirea pozițiilor).
Dacă încercăm să adăugăm pe lista de expediție o comandă în care este marcat că va fi expediată dintr-un depozit pentru care nu am selectat expedierea prin lista de expediție, programul va genera o eroare (vezi Depozitul nu are marcată expedierea din lista de expediție!).
Dacă stabilim astfel în parametrii programului, fiecare comandă va fi adăugată automat pe lista de expediție imediat ce îi atribuim un statut corespunzător.

În parametrii programului este stabilit implicit ca fiecare comandă să fie adăugată automat pe lista de expediție imediat ce îi atribuim statutul "Comandă confirmată".
La introducerea unei noi comenzi, aceasta primește cel mai mic statut definit în cataloagele tipurilor de documente pentru comenzi (implicit "Ofertă").
Când confirmăm astfel comanda clientului, îi atribuim statutul "Comandă confirmată". Cu setările implicite ale parametrilor (vezi Parametrii | Comenzi) se va declanșa imediat funcția de adăugare pe lista de expediție, ca și cum am declanșa-o prin clic pe buton
. De aici înainte, procesul este deci același ca cel descris la punctul 2.1.
3. Adăugarea colectivă a comenzilor pe lista de expediție
Comenzile pot fi adăugate pe OL și în mod colectiv. În fereastra de adăugare colectivă, stabilim criteriile de selecție pe baza cărora programul ne va aduna comenzile pe care dorim să le transferăm pe lista de expediție:
Prin clic pe buton
adăugăm toate comenzile care corespund criteriilor selectate pe lista de expediție.
Dacă nu introducem criteriile obligatorii (volum și statut), programul va genera o eroare (vezi Criteriile trebuie introduse obligatoriu!).
|
Rezultatele adăugării colective pot fi vizualizate în panoul "Previzualizare "! |
4. Dezactivarea adăugării comenzilor pe lista de expediție
Dacă clientul selectat a depășit limita și nu doriți ca comanda sa fie transferată pe lista de expediție, puteți preveni acest lucru, setând în consola de administrare o autorizare nulă pentru utilizator în rubrica "Volum permis în starea deschisă". Pentru ca noua autorizare setată să funcționeze, este necesar să vă reconectați la program.

Pe lângă autorizare, este necesar în cataloagele subiecților pentru acest client să aveți marcată opțiunea "Controlul limitei",

în consola de administrare setate trecerile de statut pentru adăugarea pe lista de expediție (de exemplu, din 2 în O),

și în cataloagele tipurilor de documente pentru comenzile clienților (implicit 010) la statutul "O Expediat" setat modul de emitere în starea deschisă a clientului pe A-Expediere doar autorizat și bifată opțiunea "Controlul limitei".

Cu aceste setări, în cazul depășirii limitei pentru clientul selectat, va apărea un mesaj despre depășirea limitei și emiterea neautorizată a documentului, astfel încât comanda clientului nu va fi transferată pe lista de expediție.
